VERSLAG: An Pierle - 5/3 - Stuk

VERSLAG: Steven van Beek  

An Pierlé - 5/3 - Stuk, Leuven

In de historische binnenstad van het studentikoze Leuven ligt kunstencentrum STUK. Je zou een artiest van het statuur An Pierlé eerder verwachten in dé concertzaal van Leuven –Het Depot-, maar de Vlaamse zangeres past met haar theatrale pianomuziek misschien inderdaad beter in een kunstencentrum. In het zaaltje staat een tribune en op de vloer liggen nog tientallen kussens. All seated dus en het is dus goed toeven in het zaaltje, waar het gezellig druk is.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Bert Dockx, frontman van Flying Horseman. Een gitaarvirtuoos, zo blijkt. Een begenadigd zanger ook, maar toch ontbreekt elke samenhang in z’n nummers. Ook tekstueel is het niet erg denderend wat Dockx brengt, maar z’n gitaarsolo’s en vocale uithalen getuigen van een groot potentieel.

Hoofdprogramma An Pierlé heeft met haar nieuwe cd Strange Days de regie weer in eigen handen genomen. De samenwerking met de band White Velvet is voorbij en dus zien we haar weer solo met piano. Ze is ziek geweest, annuleerde al een optreden in Dranouter wegens stemproblemen en die zijn vanavond nog lang niet helemaal weg: Ze is wat hees en haar stem is ook voor haarzelf onbetrouwbaar. Regelmatig haalt ze bepaalde toonhoogtes niet en dat lijkt ‘r toch ook te frustreren. Ze vergeet af en toe een tekst en die worsteling maakt het juist een prachtig optreden. De frustratie etaleert ze op haar piano, waar ze vol agressie op ramt. Doordacht en zeker niet too much, welteverstaan. Ze houdt zich knap staande en weet het nogal moeilijk te doorgronden album uitstekend en vol emotie te brengen.

An Pierlé speelt vandaag de volledige cd en maakt slechts twee uitstapjes naar andere albums. Een begrijpelijke, maar toch teleurstellende keuze, aangezien ze inmiddels een prachtig repertoire heeft. Maar haar nieuwe cd heeft gelukkig wederom genoeg moois te bieden, met fraaie composities als ‘Strange Days’, ‘Winds’, ‘Such a Shame’ en het (blijkbaar) door het bombardement op Dresden geïnspireerde ‘Suburban Skies’ als zekere hoogtepunten. De rij voor de merchandise, waar An Pierlé zelf cd’s verkoopt en op vertederende wijze volop aandacht geeft aan haar fans, is dan ook lang. Terecht, Strange Days is wederom een prachtige cd, die live zo indrukwekkend gebracht wordt, dat ie erna ook op schijf in waarde groeit. Ga erheen: Ze heeft in april en mei diverse optredens in Nederland. Check de concertagenda op Podiuminfo voor de exacte data en locaties.

 

SKIP & DIE - 7/3 - PAARDSkip & Die en de Jongens Driest delen donderdag avond 7 maart 2013 het podium...

MICK HUCKNALL - 5/3 - HMH In het kader van zijn American Soul album geeft Mick Hucknall twee...