VERSLAG: Cosmo Jarvis - 7/2 - Paradiso

VERSLAG: Jurre Anema  

Cosmo Jarvis - 7/2 - Paradiso

Ten tijde van zijn debuutalbum speelde Cosmo Jarvis maar liefst tweemaal op London Calling 2010. Met een radiohitje op zak - 'She's Got You' werd op BBC 1 gedraaid - leek het alsof Jarvis iets van succes kon verwachten. Maar inmiddels zijn we drie jaar verder, zijn twee albums geflopt en werd zijn tour door Nederland in 2011 geannuleerd. Vanavond gaat Jarvis met zijn band in de herkansing.

Er is geen pagina in het Boek der Genres wat Cosmo niet heeft bestudeerd. Omschrijft Paradiso de jonge Engelsman nog als een singer-songwriter die folk en hiphop combineert, vanavond is de basis rock. Uitstapjes en invloeden zijn er naar reggae en pop, maar het leunt voornamelijk op een wat schreeuwerig rockgeluid. Dat komt mede doordat het Jarvis recent niet mee zit. Vorige week was een gedeelte van zijn apparatuur nog gestolen in Duitsland, nu is hij ietwat ziek en redt zijn stem de hoge noten niet meer. Hierdoor vermijdt hij de nummers met wat meer melodie en variatie.

Telkens is de basis een prima liedje waar net iets te lang op door wordt gespeeld, met steeds weer dezelfde manier van opbouwen. Zonde, want Cosmo kan veel meer dan dat. Toch lijkt dit de koers te zijn die hij heeft gekozen voor zijn toekomstige album. Van dat album speelt hij al enkele nummers, maar het grootste deel van de setlist komt van zijn laatste album.

Het publiek lijkt tevreden. De eerste drie rijen, en daarmee de helft van de aanwezigen, zijn constant aan het dansen en springen. Een enkel groupie kan niet van Cosmo afblijven en mag uiteindelijk zelfs haar danskunsten vertonen op het podium. De rest van het publiek is wat sceptischer en lijkt wat moeite te hebben met de constante overdrive op de gitaren. Toch krijgt iedereen waar voor zijn geld door het laatste kwartier. Jarvis eindigt met het opmerkelijke 'Sure As Hell Not Jesus', 'Mel's Song' van het debuut, internethit 'Gay Pirates' en als toegift radiohit 'She's Got You'.

Cosmo Jarvis heeft vrijwel iedereen vermaakt door het tempo hoog te houden. Maar Jarvis heeft veel meer in petto dan hij liet horen op deze donderdagavond; de melodieën en pakkende liedjes van zijn eerste albums waren het grote gemis.

 

KAISER CHIEFS - 8/2 - TIVOLIKaiser Chiefs speelt een aantal warm-up shows in, voor een band van hun...

QEAUX QEAUX JOANS - 7/2 - P60 Eind september kwam het debuutalbum van Qeaux Qeaux Joans, No Man’s Land uit....