VERSLAG: Snoop Dogg - 27/12 - Oosterpoort

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Snoop Dogg @ Oosterpoort

Afgelopen zomer maakte Snoop Dogg bekend om voortaan door het leven te gaan als Snoop Lion . De gangstarapper werd gedoopt tot het rastafari geloof na de dood van naaste collega Nate Dogg. De rapper gaat zelfs zo ver te beweren dat hij een reïncarnatie van Bob Marley is. Na een festival tournee afgelopen zomer in de gedaante van Snoop Dogg komt hij ook tussen Kerst en oudjaar weer als de oude ik langs.

Eerst mag de Groningse hiphopgroep Dope D.O.D. een thuiswedstrijd spelen. Het drietal rappers maakte afgelopen zomer een globale zegetocht. Ze toerden door Europa en Amerika. In Amerika tekenden de heren zelfs een platencontract. Vanavond wordt het jaar in Groningen afgesloten. Het is duidelijk dat zalen van dit formaat geen onbekend terrein meer vormen voor Dope D.O.D.. Meteen weten de MC’s de zaal mee te krijgen in hun duistere hiphop. Zelden worden raps live zo scherp op de beat gelegd. Geen wonder dat tijdens de knaller ‘What Happened’ de hele zaal enthousiast mee rapt en springt. Hopelijk biedt 2014 een zeer verdiende Amerikaanse doorbraak voor Dope D.O.D.!

Zoals het een hiphop artiest beaamt laat Snoop Dogg vervolgens het lange wachten beginnen. Rond tien uur begint het eerste boe geroep. De fans zullen dan nog meer dan een half uur moeten wachten. Vanaf de eerste seconde wordt de rapper het wachten vergeven. Onder begeleiding van het imponerende operanummer ‘Carmina Burana’ loopt de boomlange MC het podium op. Snoop Dogg steekt meteen van wal met het heerlijke ‘I Wanna Rock’.

In de daaropvolgende setlist wordt duidelijk wat voor wijd scala aan hits Snoop heeft. Vanaf zijn eerste Dr. Dre jaren heeft de rapper altijd de tijdgeest aangevoeld. Dat wordt in de gevarieerde setlist ook duidelijk. Er is een duidelijke afwisseling tussen de hitgevoeligere liedjes en de meer pure oldscool hiphop. Voor eerstgenoemde heeft de rapper een drietal danseressen meegenomen. Naarmate het optreden vordert lijken er kledingstukken bij deze dames te verdwijnen. Voor de traditionele hiphopfans zijn er nog vier andere rappers meegenomen. De dansers en rappers wisselen elkaar om en om af.

In de snikhete grote zaal wordt elk nummer enthousiast opgezogen. Tijdens ‘The Next Episode’ en ‘Gin And Juice’ rapt de gehele zaal woordelijk mee. Snoop Dogg presteert het zelfs om ons Nederlanders duidelijk te maken dat op technobeat ‘Wet’ de vuisten anders de lucht in moeten dan tijdens oldscool hiphop als ‘What’s My Name’.

Hoogtepunt wordt bereikt met het afsluitende ‘Young, Wild & Free’. Door de zaal zonder begeleiding het refrein een aantal keer te laten zingen weet de rapper het gospelgevoel knap erin te houden. Wanneer hij dan het podium afwandelt, onder begeleiding van Bob Marley, lijkt ‘Young, Wild & Free’ ineenkeer de soundtrack voor de uiteenlopende generaties in de zaal.

De grote afwezige vanavond is echter Snoop Lion. Hoewel Snoop Dogg met een reggaemutsje opwandelt en enthousiast de Marihuana prijst wordt geen van de drie singles ten gehore gebracht. Dat hij dan wel de avond afsluit met de woorden ‘Jah, Rastafari’ voelt vreemd aan. Net zoals de toevoeging van de schaars geklede danseressen en een man in hondkostuum die met een enorme plastic lul loopt te zwaaien.

Snoop Dogg en zijn vier sterke rappers hebben dit soort aankleding helemaal niet nodig. De rapper weet ook zonder wel aan te tonen een van de weinige constante krachten in het hiphoplandschap te zijn. Snoop Dogg, en wellicht binnenkort dan toch echt Snoop Lion, staat garant voor een feestje!

 

CASE MAYFIELD - 27/12 - TIVOLI DE HELLINGDe tiende en laatste show rond het tweede wapenfeit 10, van Case Mayfield...

ELLEN TEN DAMME - 24/12 - PARADISO De laatste voorstelling van Spitz vond plaats in Paradiso. Vanwege kerstavond...