VERSLAG: The XX - 22/11 - Vredenburg

VERSLAG: Marleen de Roo  

The XX - 22/11 - Vredenburg

Het grote Vredenburg Leidsche Rijn is overvol. De sfeer is gespannen, iedereen wil hier zijn. De voorverkoop van deze show van The XX was letterlijk binnen minuten uitverkocht. Maakt de band de torenhoge verwachtingen waar of zijn ze een tijdelijk succesnummer?

Doek & Stroboscopen
Meteen bij de eerste klanken, hoor en zie je waar het vanavond om draait bij The XX. Kwaliteitsmuziek in een bijzonder licht. Dit laatste letterlijk, want de lichtshow bij dit concert is fenomenaal. Voor het podium hangt een wit doek, waar bijzondere projecties op te zien zijn. In de spots achter het doek staan de drie leden in het licht. Een bijzondere setting die de single 'Angels' in het spotlicht zet en niet perse de band op het podium. De stroboscopen die ernstig flikkeren aan het begin van de set doet je ook regelmatig wegkijken, waardoor de nadruk op de sound wordt gelegd. Songs met gevoelige teksten, bijzondere melodieën, sterke baslijnen en aangename ritmes.

Mistig
Het doek wordt vervangen met een ander gordijn; een rookgordijn. Even lijkt het alsof de onrustige droommuziek werkelijkheid worden. Een droomwereld waarin The XX de hitsingle 'Crystalised' ten gehore brengt. De diepe bas bij 'Fantasy' brengt je in een aangename trans. De duistere klanken en vooral de donkere stem van Oliver Sim tijdens het gevoelige 'Missing' maakt dagdromen opeens een stuk interessanter. Meteen weer terug in de realiteit als de rook verdwijnt en plaatsmaakt voor een minutenlang, daverend applaus.

Regenboog
De felle lichten brengen een regenboog aan kleuren en brengen meteen meer beats en optimistischer songs. De diepe beats brengen een heerlijke stoelmassage voor de mensen die boven zitten. De staande bezoekers creëren letterlijk een kolkende mensenmassa. De X staat heel even voor XXX of XTC. Niet dat er drugs en seks in Vredenburg is, maar beide brengen fijne gevoelens, maar voelen een beetje onnatuurlijk.
Dit geldt ook voor de songs van het album XX, die tijdens de liveshow een beetje 2012 krijgt toegevoegd. Jamie XX brengt meer drum en meer beweging en mixt de oude songs met wat hedendaagse beats. Dit maakt de band meteen een stuk toegankelijker. Het nieuwe album Coexist heeft ook duidelijk meer Jamie XX, dus meer beats. De songs zijn optimistischer, maar blijven die duistere The XX sound hebben. De vrolijke lichten en dansbare beats, brengen een nieuwe kant van The XX naar Utrecht.

Sepia
In het sepia licht gaat The XX weer terug naar het begin van hun bestaan, met de bekende songs 'Shelter', 'VCR' en 'Islands'. In 2012 lijkt het thema 'Quiet is the new loud' geworden. Ook dit drietal heeft een ontroerende en stille kant, die vooral op het debuutalbum goed te horen is. Zangeres/gitarist Romy heeft een zuivere, zachte stem, die samen met haar bijzondere gitaarspel – zij draagt de melodie – echte emotie overbrengt. Zij draagt de mooie liefdessongs, de diepe lyrics en de catchy melodieën. De hits krijgen voldoende feedback van het publiek, dat enthousiast, maar zachtjes meezingt; ergens bang de breekbare sound van Romy te overstemmen.

De 'X'
Bijzondere visuals op het decor worden vervangen als het doek omhoog gaat en een grote doorzichtige X verschijnt. Een X die sterren brengt, gevuld wordt door rook, diverse kleuren aanneemt en vooral erg fel schijnt. Schittert zoals ook de band zelf doet vanavond. Misschien juist daarom eindigt de show met 'Stars', aangevuld met een snufje extra Jamie.

 

MOTÖRHEAD - 23/11 - KLOKGEBOUWEr gaat geen jaar voorbij zonder dat Motörhead naar Nederland komt. Ook in...

HANDSOME POETS - 22/11 - EFFENAAR Converse Nights heeft vier muzikale avonden met opkomende artiesten uit...