VERSLAG: Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk

Podiuminfo was aanwezig bij Hart op de Tong: Spinvis in Keizersgrachtkerk voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG:

Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk

Vanavond vindt in de Keizersgrachtkerk de vierde editie van muziekevenement Hart op de Tong plaats. Dit evenement, een initiatief van de Keizersgrachtkerk, is voornamelijk gericht op de songteksten van artiesten. Door de teksten van bekende muziek onder de loep te nemen proberen zij een combinatie te maken van muziekbeleving en inzicht in de gedachten hierachter. Eerder dit jaar passeerden Typhoon, Giovance en Tim Akkerman de revue. Om dit jaar af te sluiten is er echter niemand beter geschikt dan muziek-poëet Spinvis.

De Keizersgrachtkerk biedt een indrukwekkende omgeving om een intiem concert neer te zetten. Het podium is ingericht in huiskamersfeer omringd met kaarsen waarin zelfs een Ikea-bank niet mag ontbreken. Het podium wordt versterkt door het orgel dat er recht boven hangt. Waar normaal gesproken de vijf leden van de band op het podium staan, staan er nu twee beneden en de rest staat boven vanaf het orgelbalkon mee te spelen. Spinvis-voorman Erik de Jong wordt welkom geheten door de organisatoren van Hart op de Tong en theoloog Tom de Haan levert vanuit de preekstoel een inleidend stuk. Vervolgens bijt Spinvis de spits af met Dagen van gras, dagen van stro.

De lied- en tekstkunstenaar weet vaak zijn muziek aan te passen aan de omgeving waar zij spelen en ook in deze setting wordt hier gretig gebruik van gemaakt door het orgel in de muziek te verwerken. Dit geeft aan bekende nummers een indrukwekkende en verfrissende draai. Opvallend voor een evenement dat zich richt op songtekst wordt al vroeg het lied Mare Frigoris ingezet, een instrumenteel nummer. Mogelijk als boodschap dat woorden soms niet nodig zijn om een boodschap over te brengen.

Op de helft van het optreden is een interview moment ingepland. Hierbij vervult de Ikea-bank zijn nut wanneer Tom de Haan a la Oprah Winfrey de gedachten achter de teksten van Erik de Jong uitvraagt. Tom lijkt echter niet veel interview ervaring te hebben, wat zorgt voor een redelijk ongemakkelijke onderbreking van de muziek zonder de beoogde inzicht te leveren. Wanneer het publiek de kans krijgt zelf drie vragen te stellen lijkt Erik hier beter mee om te kunnen gaan. Zijn antwoorden gaan wat dieper en zijn meer overdacht. Toch blijven de drie vragen oppervlakkig en blijft de zoektocht naar zingeving voorlopig nog onbevredigd.

Gelukkig gaat de band na deze onderbreking ongestoord verder met muziek. Voor de gelegenheid is er een nummer geschreven geïnspireerd door de 13eeeuwse dichteres en mystica Hadewych. De teksten hiervan sluiten, ondanks het woord God te hebben vervangen door Eenzaamheid en Tijd, mooi aan bij de setting en de beoogstelling van het evenement. Spinvis zet een indrukwekkend optreden neer en naarmate het einde nadert wordt de mogelijkheden van de kerk volledig benut. Het publiek kan er nauwelijks genoeg van krijgen, wat beantwoord wordt met wel twee keer een toegift.

Zo sluit Spinvis Hart op de Tong 2012 af met groot succes. Geïnteresseerden hoeven gelukkig niet lang te wachten. Volgend jaar is Hart op de Tong al weer terug in de kerk met vijf nieuwe artiesten, waaronder Wende Snijder en The Handsome Poets. Maandag 21 januari zal de eerste avond van deze nieuwe reeks plaatsvinden.

FOTOGRAFIE:

Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk  foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk Spinvis foto Hart op de Tong: Spinvis - 19/11 - Keizersgrachtkerk
 
 

GARBAGE - 20/11 - PARADISOOnlangs bracht het alternatieve Garbage het vijfde album 'not Your Kind of...

EUROPE - 19/11 - 013 Iedereen kent ze van de hit 'The Final Countdown' en met het laatste album...