VERSLAG: Fu Manchu - 11/10 - Effenaar

VERSLAG:

Fu Manchu - 11/10 - Effenaar

Wanneer je spreekt over stonerhelden mag Fu Manchu zeker niet in het rijtje ontbreken. De band die gebouwd is rondom zanger Scott Hill bestaat inmiddels al meer dan 20 jaar. Hoewel ze nooit de epische status van Kyuss hebben bereikt is het geen verrassing dat de kleine zaal van de Effenaar is uitverkocht. Na een spetterende show in 2011 zal vanavond het album The Action is Go! integraal worden gespeeld. Wat zullen de gitaren worden mishandeld!

The Shrine belooft ons eerst wat psychedelisch geweld om in de stemming te komen voor de echte koningen van de fuzz. Zodra de Californische band het podium betreedt krijg je de indruk dat je in de jaren ’80 bent beland. De mannen in mouwloze spijkerjasjes produceren een in solo’s ondergedompelde bak herrie waar je u tegen zegt. De zaal stroomt langzaam vol met op de muziek bewegende stonerliefhebbers. Het enthousiasme straalt van het podium af en zanger/gitarist Josh Landau noemt hun eerste tour door Europa in een woord awesome.

De zaal is inmiddels flink klaargestoomd voor de groove die haar te wachten staat. Zodra Fu Manchu het podium betreedt wordt meteen duidelijk waarvoor we allemaal gekomen zijn. Zonder enige aankondiging of aarzeling barst de band los met ‘Evil Eye’, het eerste nummer van het album The Action is Go! wat daarna in zijn geheel wordt uitgevoerd. Op vol volume vliegen de wah-wah-solo’s je om de oren. Zanger Scott Hill blijft een aparte verschijning met zijn gitaar van plexiglas en de afwezige blik in zijn ogen. Af en toe staart hij in het niets, maar bij gelegenheid springt hij wild in het rond.

Hoewel de band over het algemeen een iets ouder publiek trekt zijn er vanavond flink wat jongeren aanwezig. Een groep jongeren die nog op de kleuterschool zat toen The Action is Go! verscheen start af en toe een kleine moshpit. Scott Hill toont een scheve glimlach zodra hij iemand crowdsurfend voorbij ziet komen. Fu Manchu weet het energielevel goed vast te houden, maar dat blijkt een koud kunstje met het veelzijdige album dat vanavond wordt gerepresenteerd.

De band die na een uur van het podium verdwijnt verplicht zichzelf tot een flinke toegift. Als de muzikanten onder luid gejuich het podium opnieuw betreden vraagt Hill welk nummer we willen horen. Nummers als ‘Weird Beard’ worden hardhandig de zaal in geslingerd. De overdosis aan fuzz wordt afgesloten met de cover ‘Godzilla’. Gitarist Landau van The Shrine sluit zich aan om de psychedelische orgie compleet te maken. Hoewel de mannen op het podium duidelijk plezier hebben, is het echte genieten te vinden in de zaal. Wat een mooie afsluiting voor deze avond die we als een waar feestje kunnen bestempelen.

Verslag gemaakt op: 11 oktober 2012
 

DRAGONFORCE - 9/10 - 013Dit jaar kwam hun nieuwste album 'The Power Within' in de winkels. Om dit...

THE BLACK ATLANTIC - 12/10 - WINSTON KINGDOM Samen met Our Minor Fall en Dear Wendy stond The Black Atlantic voor hun...