VERSLAG: The Black Atlantic - 12/10 - Winston Kingdom

VERSLAG:

The Black Atlantic - 12/10 - Winston Kingdom

Folkband The Black Atlantic speelt regelmatig in Amsterdam, denk aan Paradiso, Panama, De Brakke Grond en zelfs in dierentuin Artis, maar komt ditmaal terug naar Winston Kingdom. Het laatste Nederlandse optreden van 2012 heeft een intieme zaal gekregen, met maarliefst twee voorprogramma’s om het stugge Amsterdamse publiek te komen opwarmen.

‘We mochten eigenlijk vandaag niet spelen’, laat Simon van Arkel weten. Hij vormt samen met Anouk Visée het folkduo Dear Wendy en heeft gewoonweg de programmeur gebeld en zichzelf aangeboden. De twee beginnen vijftig minuten later dan afgesproken en doen een mini-set, die gevuld is met covers (The Postal Service en Jim Ward), oude nummers en een nieuw nummer die vandaag ‘ontmaagd’ wordt door de twee. Het publiek is duidelijk niet voor de Texelaren gekomen en de dromerige melancholische gitaarliedjes krijgen niet de belangstelling die ze verdienen. Het duo weet de aandacht van het publiek niet te winnen en dat hebben ze zelf ook door.

Luke de Jong (zanger/gitarist) en Eva Lammers (violist) zijn al jarenlang samen met muziek bezig, maar de nieuwste formatie van Our Minor Fall bestaat slechts enkele maanden. ‘Tof dat jullie er allemaal zijn’, laat de 19-jarige frontman weten. Het zijn voornamelijk vrienden van de band die aanwezig zijn en het uitproberen van nieuwe titelloze nummers is dan ook geen probleem. Bij een vorig optreden werd het vijftal nog gescout door een Paradiso-programmeur, waaraan ze een optreden in het oude kerkgebouw hebben te danken, maar vandaag presteren ze helaas onder de maat. Mede door het terugkerende geluidsproblemen is het een tegenvallend kort optreden.

Door de extra support-act en de hoeveelheid technische problemen, begint The Black Atlantic pas met spelen om 23:30 en is de zaal redelijk leeg geraakt. ‘Bedankt voor het blijven hangen’, zegt Geert van der Velde tegen het resterende publiek. Het eerste nummer valt vervolgens meteen in het water; bijna letterlijk doordat de boze frontman zijn watertje omstoot terwijl hij een pratende bezoekers het zwijgen wilt opleggen. De storm is gelukkig snel gaan liggen en wanneer het publiek niet stil wil zijn, dan moeten ze maar gaan dansen. ‘Het moet. Jullie hebben geen keus’, roept hij terwijl ‘Heirloom’ wordt ingestart.

Winston Kingdom is een perfecte plek voor ruige concerten en rauwe dansavonden, maar drie breekbare indie-acts komen hier gewoonweg niet goed uit de verf. Ook de geluidsapparatuur blijkt niet geschikt te zijn voor subtiele muziek; alle optredens worden even gestaakt voor een extra sound- en line-check. Het vijftal van The Black Atlantic vliegt over drie dagen naar China voor een uitgebreide tournee en hopelijk verloopt het daar zonder zulke tegenslagen.

 

FU MANCHU - 11/10 - EFFENAARWanneer je spreekt over stonerhelden mag Fu Manchu zeker niet in het rijtje...

SERJ TANKIAN - 13/10 - PARADISO De Armeense zanger, componist en frontman van System of a Down Serj Tankian...