VERSLAG: Heideroosjes - 22/9 - Melkweg

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Heideroosjes - afscheidsconcert - 22/9/2012

Aan alles komt een eind. Zelfs aan de Heideroosjes. Het heeft maar liefst 23 jaar geduurd en de sympathieke Limburgers hebben in de loop der jaren werkelijk elk podium en festival in Nederland en België aangedaan, maar vanavond staat de band echt voor het laatst op de planken in Nederland. Het mag geen verrassing heten dat het concert snel uitverkocht was. De Melkweg barst uit zijn voegen van de vele trouwe fans die er nog een keer een groot feest van willen maken.

De avond begint met een niet zo succesvolle minuut stilte, gevraagd door Leon Verdonschot. De schrijver/popjournalist is bezig met zijn debuutfilm over de Horster punkband. Het publiek is niet van plan mee te werken. Als er 10 seconde stilte op de videoband zijn opgenomen dan is dat een meevaller. Metalfans vragen om hun haren af te knippen zal waarschijnlijk net zo veel succes opleveren. Snel door met een grappig filmpje van Urbanus. Hij is ontroostbaar dat 'zijn' Heideroosjes stoppen en loopt een rouwtocht van België naar Horst alwaar het graf van de band is opgericht.

Met een knallend "Tot hier!" van hun laatste album 'Cease Fire' leggen de Heideroosjes vervolgens in eigen woorden uit waarom ze stoppen. De band wil geen persiflage van zichzelf worden en niet eindigen als band die nummers alleen maar voor het geld spelen en schrijven. Een bloemlezing uit 23 jaar Heideroosjes volgt. Een volle Melkweg zingt nummers uit halverwege de jaren '90 net zo hard mee als recent werk. Hoogtepunten zijn vanzelfsprekend Nederlandse poppunkklassiekers "TeringTyfusTakkeTrut", "Klapvee" en "Sjonnie en Anita". Als het licht de zaal inschijnt ziet het publiek letterlijk rood van de Heideroosjes-shirts. Met de briljante oneliner "I'm not deaf, I'm just ignoring you" veruit het populairste item uit 23 jaar merchandise.

Halverwege de set komt er een mannekoor op die twee nummers van de Heideroosjes voordragen. Hiermee bouwt de band een rustpunt in en is het dik twee uur alles geven vol te houden. Met een medley van wat Ramones-nummers eert de band vervolgens hun grote inspiratiebron. In 2005 hebben de Heideroosjes ook nog getourd met een set van nummers van deze punkhelden. Zo krijgt elk onderdeel van 23 jaar Heideroosjes vanavond gepaste aandacht. De geëngageerde Engelse punkrock-songs, de grappige Nederlandse meezingers. Het gaat er allemaal in als zoete koek. Fanatiek publiek waagt zich in de pit, fans die daar geen zin in hebben zingen mee. Het is even slikken als de band na "Damclub Hooligan" het podium verlaat. Gelukkig is er nog ruimte voor een allerlaatste toegift. Met "United Scum" is het echter snel wel echt afgelopen.

Met de woorden "Wij waren de Heideroosjes" neemt de band om 23:34 uur op 22 september definitief afscheid van Nederland. Volgende week nog twee keer knallen in België en dan is het tijdperk Heideroosjes echt afgesloten. Vanavond krijgt de band het afscheid wat ze verdient. We zullen ze missen!

Verslag en foto's gemaakt op: 22 september 2012

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

12
Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg Heideroosjes foto Heideroosjes - 22/9 - Melkweg
 
12
 

GALLOWS - 20/9 - SUGAR FACTORYGallows is terug en daar hoort natuurlijk ook een show op Nederlandse bodem...

MARCO ROELOFS - 22/9 - CONCERTO RECORDSTORE De Limburgse punker Marco Roelofs (De Heideroosjes) kwam voor een...