VERSLAG: The Straits - 28/3 - 013

VERSLAG: Francis Pronk  

The Straits

Dire Straits, wie kent ze niet? Om deze band live te zien moet je een tijdmachine kopen en terugreizen naar de jaren negentig. Drie ex-bandleden (Alan Clark, Phil Palmer en Chris White) hebben de band nieuw leven ingeblazen en touren momenteel onder de naam The Straits. Een bijdrage wordt geleverd door zanger/gitarist Terence Reis samen met een ritmesectie. Vandaag staan ze in 013 met hun exclusieve Nederlandse show.

De band opent na een lang instrumentaal intro met ‘Private Investigations’. De stem is niet zoals we hem kennen van Mark Knopfler, maar dit verandert gek genoeg naarmate de set vordert. Reis heeft een krachtige stem met een donker randje en speelt op een magische gitaar, wat vaak neigt naar de blues. Het stemgeluid is zelfs zo goed dat je twijfelt of het niet stiekem playback is, maar dit is niet het geval. Deze oude lullen herleven hun jeugdige jaren en rocken erop los. Het publiek bestaat voornamelijk uit ouderen die een avondje met hun (tiener) kind op stap zijn. Leuk om te zien dat zowel jong als oud vanavond schijnbaar geniet.

Er hangt een goede sfeer in 013 en iedereen mag zich in de handjes knijpen dat ze bij deze exclusieve show aanwezig zijn. De nummers worden instrumentaal gerekt met verscheidene solo’s. Het leuke is dat het niet verveelt, want als je nog moet bijgekomen van een fantastische gitaarsolo die zojuist je trommelvliezen in is geboord staat de volgende solo alweer voor de deur. In de zaal valt de quote: “Muzikaal orgasme”, wat de perfecte verwoording is.’ Ook bij ‘Brothers In Arms’ wordt steeds weer een manier gegeven om de kracht van het nummer niet te verliezen. Dwarsfluit en sax komen voorbij en zelfs de bongo’s krijgen een beurt. Deze ras muzikanten zetten een legendarische show neer.

Dit is een greatest hits show waar o.a. ‘Walk Of Life’, ‘Your Latest Trick’ (met het bekende sax deuntje), ‘Romeo And Juliet’, ‘Tunnel Of Love’, ‘Brothers In Arms’ passeren. Ze eindigen hun set met het welbekende ‘Sultans Of Swing.’ Chris White blaast het liedje uit…
Van begin tot eind weten ze te boeien en ze komen misschien deze zomer terug. Wees erbij! Back to the 80s met The Straits.

 

THE MORNING PARADE - 29/3 - MELKWEGMorning Parade heeft een hitje met Under The Stars, is bezig met een tour...

PAGANFEST 2012: ELUVEITIE / PRIMORDIAL - 28/3 -... Paganfest is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar stonden...