VERSLAG: Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat

Podiuminfo was aanwezig bij Paganfest 2012: o.a. Eluveitie / Primordial in Patronaat voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 24 foto's.

VERSLAG: Sophia Schroder  

Paganfest

Woensdag 28 maart 2012 vond Paganfest weer plaats. Eluveitie, Primordial, Negura Bunget, Heidevolk en Sólstafir stonden in het Patronaat te Haarlem. Paganfest is een jaarlijks terugkerend concert met verschillende pagan/folkmetal bands op het affiche.

Met een schaars gevulde zaal is de IJslandse Sólstafir de eerste band op het podium in de grote zaal van het Patronaat. De band begint met een lange intro en wanneer het eerste, ook lange, rustige nummer is afgelopen, zitten de eerste 15 minuten er alweer op. De zaal vult beetje bij beetje, maar het publiek is nog niet erg enthousiast te krijgen en staat nog gewoon stil. Wanneer het tweede, hardere nummer gespeeld wordt, komt er wat meer beweging in het publiek. De volgende nummers zijn weer erg rustig en na 30 minuten verlaat Sólstafir het podium. Veel meer dan klappen na ieder nummer gebeurde er tijdens deze performance niet.

Wanneer Heidevolk het podium opkomt en de band 'Nehalennia' speelt, wordt het publiek meteen blij. De bezoekers feesten en een moshpit ontstaat. Na dit nummer vertelt frontman Mark Splintervuyscht dat dit hun eerste optreden in Haarlem is. De rest van de nummers die de band speelt zijn 'Saksenland', 'Een Nieuw Begin', 'Krijgsvolk', 'De Toekomst Lonkt', 'Beest Bij Nacht', 'Als De Dood Weer Naar Ons Lacht' en 'Vulgaris Magistralis'. Tijdens dit laatste nummer reikt tweede zanger Joris Boghtdrincker zijn microfoon naar iemand in het publiek zodat die even mee kan zingen. Gedurende de hele performance van Heidevolk doet het publiek lekker mee en komt er veel beweging in de zaal. Dit is duidelijk een band waarvoor een groot deel van het publiek gekomen is.

Na Heidevolk komt Negura Bunget uit Roemenië het podium op. Het eerste nummer dat ze spelen, wordt goed ontvangen. Helaas zijn de nummers die volgen rustiger en het publiek is tijdens die nummers wederom niet heel erg enthousiast te krijgen. Wel is het publiek levendiger als bij Sólstafir. Tussen de rustigere nummers door is er ook af en toe een stukje ruigere muziek te horen, wat erg goed klinkt. Het laatste nummer begint weer rustig, maar wordt harder afgemaakt.

Hierna is de beurt aan de Ierse Primordial. Dit blijkt de tweede band die deze avond succesvol is en wordt positief begroet door het publiek. Na een paar nummers vraagt zanger Alan Averill “Nemtheanga” of het publiek mee wil zingen met 'As Rome Burns'. Hierna volgt 'The Mouth of Judas' van het nieuwe album en hierbij vertelt Alan dat je weet wat je kunt verwachten op het zevende album. Het laatste nummer wat de band speelt is 'Empire Falls'. Gedurende de hele performance van Primordial is het grootste deel publiek in gemotiveerd en gaat het publiek goed los.

Tot slot staat Eluveitie op het podium. Deze band is de headliner van Paganfest dit jaar. Vorige maand kwam het album ‘Helvetios’ uit, dus deze tour komt op een erg goed moment. Dat is uiteraard geen toeval. De zuiverheid en kwaliteit van de muziek die Eluveitie maakt is weer uiterst goed en zanger Chrigel en zangeres Anna missen geen noot. Het publiek is erg fanatiek aan het feesten en de moshpit ontbreekt uiteraard ook niet. Ze spelen deze avond nummers als ‘Nil’, ‘Inis Mona’, ‘A Rose For Epona’ en ‘Thousandfold’. Eluveitie was een absolute topper en waardige afsluiter deze avond.

Al met al was het een geslaagde avond. Sólstafir bracht sfeer met zich mee, maar de nummers waren niet ruig genoeg om meteen een moshent publiek te hebben. Heidevolk wekte het publiek daarna lekker op en maakte de reputatie van de band weer waar. Als Negura Bunget minder rustige nummers had gespeeld, was het publiek waarschijnlijk feestend doorgegaan. Van Primordial moet je houden en dat deed het grootste deel van dit publiek ook. De band zette een succesvolle performance neer. Eluveitie deed waar het publiek voor kwam. De band zette een performance vol kwaliteit neer en de Eluveitie-fan kijkt door dit optreden nog meer uit naar een volgend optreden.

FOTOGRAFIE: Gertjan van der Loo  

12
Sólstafir foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Sólstafir foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Sólstafir foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Sólstafir foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Sólstafir foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Heidevolk foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat Negura Bunget foto Paganfest 2012: Eluveitie / Primordial - 28/3 - Patronaat
 
12
 

THE STRAITS - 28/3 - 013The Straits kwamen langs in Tilburg. Een goede reden voor Podiuminfo om 013...

KAKKMADDAFAKKA - 27/3 - 013 Kakkmaddafakka kwam langs in 013 en Podiuminfo was daar natuurlijk bij! Mitch...