VERSLAG: Volbeat - 15/11 - Ahoy

Podiuminfo was aanwezig bij Volbeat in Ahoy voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

Volbeat + Clutch

Binnen vier jaar een groei doormaken van optredens in rock café Little Devil tot zalen als Heineken Music Hall en Ahoy? Er zijn weinig metal bands die dat kunnen zeggen. Volbeat heeft het echter geflikt. De band die voornamelijk vergeleken wordt met Metallica en Johnny Cash weet de Ahoy ruim voor de helft te vullen, enkele dagen voordat de nieuwe cd uit komt; Live From Beyond Hell / Above Heaven.

Het voorprogramma van de Denen wordt verzorgd door het Amerikaanse viertal Clutch. Waar bij vorige optredens in Nederland harde metalbands als opwarmer stonden, wordt de avond nu geopend met deze blues/stonerrock band. De band heeft een eigen geluid waardoor de vergelijking met andere bands niet snel te maken is. Verrassend weet de band in drie kwartier speeltijd echter niet te zijn. Tot het einde van het laatste nummer, waar het tempo wordt opgevoerd tot wat we gewend zijn van Volbeat. De band krijgt een beschaafd applaus van het publiek als ze de show is afgelopen en gelijk erna valt er een enorme vlag naar beneden met de naam van het hoofdprogramma in gigantische letters.

Wanneer de lichten uit gaan en iedereen zich op het podium richt, blijft de grote vlag die het podium verbergt hangen en wordt Motörheads ‘Born To Raise Hell’ door de speakers van de Rotterdamse poptempel gejaagd. Aan het einde van de nummer valt het doek en staat Volbeat klaar voor de grootste show van de band tot op heden in Nederland. De band trapt snel af met onder andere “Guitar Gangsters & Cadillac Blood” en “Heaven Nor Hell”, maar het publiek komt pas echt los wanneer ‘Sad Man’s Tongue” wordt ingezet. Op meerdere plekken in de zaal ontstaan moshpits en circlepits en waar niet wordt gepit worden de armen de lucht in gehouden of wordt er druk geheadbangd.

Een aantal nummers later zakt het tempo wat in tot halverwege de set wanneer de band het publiek mee laat klappen met Queen’s “We Will Rock You” om vervolgens “I Want To Break Free” te coveren. Hierna volgen bekendere titels als “Radio Girl” en “16 Dollars”. Na ruim anderhalf uur verlaat de band het podium om even later, zoals verwacht, terug te komen voor een toegift. Volbeat trakteert echter niet op twee of drie nummers, maar speelt er zes! Onder andere “Fallen” en “Pool of Booze, Booze, Booza” komen voorbij, met als klap op de vuurpijl de Slayer-cover “Raining Blood”.

Na twee uur Volbeat stroomt de Ahoy leeg. Het optreden was bijzonder sterk en de band weet, ondanks dat er pas vier albums uit zijn makkelijk twee uur te boeien. Aan de show viel weinig tot niets aan te merken: goed geluid, mooie licht show. Volbeat heeft het goed voor elkaar. Komende tijd zullen we het echter zonder de Denen moeten doen, de enige Europese show van 2012 zal zijn in Wacken, Duitsland. Als de band weer de wereld over trekt in 2013 zal de show nog groter worden; wordt het Ziggo Dome, of zelfs Gelredome? Ik gun het de mannen van harte.

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

Clutch foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Clutch foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Clutch foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Clutch foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy Volbeat foto Volbeat - 15/11 - Ahoy
 
 

DOE MAAR - 15/11 - BEAUFORTHUISDoe Maar keert terug! In aanloop naar Symfonica in Rosso gaf de band een...

WILCO - 14/11 - 013 Na een uitverkocht optreden in Vredenburg Utrecht speelt Wilco een dag later...