VERSLAG: The Kooks - 7/11 - HMH

VERSLAG: Laura de Lange  

The Kooks

Vanaf 2005 zijn ze niet meer weg te denken uit de hitlijsten. The Kooks uit Essex hebben na twee succesvolle albums Inside In/Inside Out en Konk nu een derde gemaakt genaamd Junk Of Your Heart. Om deze te promoten touren ze heel Europa door en deze eindigen ze in een uitverkocht HMH in Amsterdam waar de verwachtingen hooggespannen zijn.

De HMH stroomt vol en om negen uur beginnen The Kooks eindelijk. Met een hoop gegil van de meisjes en een spannende opbouw bij het nummer Is It Me hebben The Kooks de toon gezet. Dit is helemaal als ze na Is It Me de hit-single Always Where I Need To Be spelen. Helemaal los is het publiek nog niet. Af en toe komt er een matte reactie en knikken de hoofden mee op de beat van de muziek.

Het optreden vordert en The Kooks spelen enthousiast door met nummers als Rosie, Sofa Song en natuurlijk de hit She Moves In Her Own Way. Vanaf dat moment hebben The Kooks het voor elkaar gekregen, de uitverkochte HMH kan niet meer stil zitten en moet mee springen met deze aanstekelijke Britten.

Af en toe tussen de nummers door praat Luke Pritchard in zo’n Brits accent dat niemand het echt kan verstaan . Soms speelt Luke een beetje met het publiek door te klappen op de maat of danst hij op de verhoging van het podium maar sprake van een praatje of een meezing moment is er niet echt.

Het optreden is pas echt interessant als Luke zijn akoestische gitaar pakt en daarmee op de verhoging van het podium gaat staan en de zaal trakteert op een akoestische versie van Seaside. Daarna speelt hij nog meer akoestische versies met de andere bandleden van de nummers Tick Of Time en See The Sun.

Sprake van een inzak moment is er niet. Het publiek wil meer, The Kooks willen meer, het lijkt gewoon te kloppen. Na een paar goede uptempo nummers als Shine On en een uitgebreide versie van Do You Wanna komt het optreden ten einde maar dit accepteert het publiek niet want iedereen smeekt om een toegift.

Smeken helpt wel degelijk want The Kooks komen terug en hoe! Het begint eerst met een iets wat matte versie van Saboteur. Deze lichte teleurstelling van het publiek maken ze helemaal goed zodra Junk Of My Heart begint en daaropvolgend een geweldige versie van het zeer bekende nummer Naive.

The Kooks swingen, The Kooks rocken en The Kooks weten gewoon hoe je een show moet neerzetten. Het publiek heeft een garantie van een geweldig muzikale avond en het aanstekelijke enthousiasme van deze band zorgt ervoor dat iedereen zich gedwongen voelt om los te gaan. Het concert was pas echt magisch geweest als Luke het publiek met hem mee had laten zingen bij de grote hits, want die energie was er in de zaal. Hopelijk blijven The Kooks naar Nederland komen want The Kooks zijn simpelweg steengoed.

Verslag en foto's gemaakt op: 07 november 2011

FOTOGRAFIE: Gertjan van der Loo  

Morning Parade foto The Kooks - 7/11 - HMH Morning Parade foto The Kooks - 7/11 - HMH Morning Parade foto The Kooks - 7/11 - HMH The Kooks foto The Kooks - 7/11 - HMH The Kooks foto The Kooks - 7/11 - HMH The Kooks foto The Kooks - 7/11 - HMH The Kooks foto The Kooks - 7/11 - HMH  foto The Kooks - 7/11 - HMH  foto The Kooks - 7/11 - HMH
 
 

TRIGGERFINGER - 9/11 - MELKWEGDrie dagen lang staat de Melkweg in het teken van Triggerfinger.Maar zijn ze...

YOUNG GUNS - 3/11 - SUGAR FACTORY Young Guns mocht na ruim 10 keer als voorprogramma in Nederland te zijn...