VERSLAG: Saybia - 1/11 - Tivoli

Podiuminfo was aanwezig bij Saybia in Tivoli voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG: Marleen de Roo  

Saybia - 1/11 - Tivoli

Na 15 jaar vond Saybia het wel genoeg geweest en zette in 2008 een streep door de band. Maar krap twee jaar later stonden de mannen alweer op het podium. Tijdens de huidige tour speelt Saybia een aantal keer in Nederland, steevast uitverkochte shows. De naam heeft de band nog steeds, maar hebben ze nog steeds het talent om de volle zalen te ontroeren, te betrekken en constante kwaliteit te leveren?

De rode haren van zangeres Ai Ming Oei van het voorprogramma Ming's Pretty Heroes trekken de ogen meteen naar het podium. Maar helaas weet de band de aandacht niet bij zich te houden. Hoewel de eerste rijen luid applaudisseren, zien de meeste mensen de band als achtergrondmuziek. En hoe minder aandacht er vanuit het publiek komt, hoe meer onwennig de groep lijkt op het podium. Aan de muziek kan het niet liggen, de gevoelige popsongs en de geschoolde stem van Ming hebben zeker potentie om meer aandacht te kunnen genereren. Maar dan moeten ze het zelf ook willen.

Drie jaar later en met de nodige levenservaring, extra kilo's, baardgroei en rimpels, staat Saybia vanavond weer in Tivoli, Utrecht. Meteen bij de opening speelt Saybia het bekende '7 Demons' en reageert het publiek met een zware stilte.

Er zijn veel dingen veranderd, het uiterlijk van de heren, maar ook de stem van zanger Søren Huss is anders. Hij heeft een donkere en rauwere stem gekregen, meer kwetsbaar zelfs. Vooral tijdens nummers zoals '7 Demons' en 'A Way Out' is deze stem een hele mooie toevoeging. Tijdens de hoge noten in 'The second you sleep' en 'Fools Corner' heeft Søren meer moeite met zijn stem, hoewel hij ze nog steeds haalt.
Of dat afbreuk doet aan de kwaliteit van de band? Nee, het geeft de show vooral meer kleur. Ze zijn niet meer de jongens van begin deze eeuw, het zijn mannen met de nodige levenservaring (solo-albums, nieuwe projecten) en littekens (de moeder van Søren's kind is omgekomen in een auto-ongeluk).

De songs van The Second You Sleep en These Are the Day hebben nog steeds een geweldige aantrekkingskracht op het publiek. De bezoekers zingen met man en macht mee met de gevoelige hits 'The Second You Sleep' en 'The Day After Tomorrow'. Ook 'I Surrender' en 'Brilliant Sky' leveren hier en daar een gevoelige snik op. Het is vooral een feest der herkenning.
Gelukkig durft Saybia het ook aan om nieuwe nummers te laten horen. Zo heeft het nummer 'Dust in Motion' een veel meer folk-sound dan de eerdergenoemde songs. 'Are You Bitter' is wel gevoelig, maar heeft meer dynamiek dan oude nummers. Het gaat ze overduidelijk nu om het vertellen van verhaal met gevoel, niet meer om de catchy tunes en aanstekelijke emoties.

Conclusie? Saybia heeft het nog. Tijd heeft de band veranderd, maar niet minder sterk gemaakt. De gevoeligheid en rauwheid van dit nieuwe geluid maakt ze nog steeds de moeite waard om live te zien. Vandaar misschien dat alle Nederlandse shows deze week uitverkocht zijn...

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

Ming's Pretty Heroes foto Saybia - 1/11 - Tivoli Ming's Pretty Heroes foto Saybia - 1/11 - Tivoli Ming's Pretty Heroes foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli Saybia foto Saybia - 1/11 - Tivoli
 
 

MILES KANE - 2/11 - MELKWEGEerder dit jaar stond Miles Kane solo al in een uitverkocht Bitterzoet, nu is...

SILJE NES - 30/10 - MEZZ De Noorse multi-instrumentalist en singer-songwriter Silje Nes zat in een...