VERSLAG: Ben Howard - 22/9 - Hedon

VERSLAG:

Ben Howard - 22/9 - Hedon

Op het allerlaatste moment – het programma voor september zat eigenlijk al op slot - werd bekendgemaakt dat Ben Howard naar Hedon in Zwolle zou komen. De 23-jarige singer-songwriter heeft ons landje al vaak bezocht en indruk gemaakt met zijn mooie, rauwe stem en rustige liedjes. Zo heeft hij tweemaal op Eurosonic gestaan, De-Affaire en Motel Mozaïque gespeeld en afgelopen jaar wist hij de Lima tent op Lowlands vol te krijgen. Maar weet hij zich ook staande te houden tijdens een kleinschalig optreden in Hedon te Zwolle?

Als Ben Howard het podium betreedt is meteen duidelijk dat het een jonge muzikant is. Hij oogt een tikkeltje verlegen en verbergt zich achter zijn microfoon en gitaar, zittend op een kruk. Zijn speciale spel – linkshandig, akkoorden van bovenaf spelen, gitaar gebruiken als slaginstrument - maken hem meteen een bijzonder exemplaar om naar te kijken en te luisteren.

Ben heeft samen met zijn muzikanten, de celliste India Bourne en de drummer Chris Bond, gekozen voor een rustige start van de avond. Het eerste half uur bestaat vooral uit nummers van zijn eerste EP These Waters zoals het ontroerende 'Cloud Nine'. De zaal is doodstil, wat bij Ben een lach op zijn gezicht oplevert. “Jullie zijn het ideale publiek, stil wanneer het gewenst is en meedoen wanneer het mag.” Het publiek heeft gelijk, het is zonde om te gaan praten tijdens deze set, Ben trekt je meteen mee in de sfeer van het nummer.

Ben Howard mag dan jong zijn, hij bezit een ijzersterke stem, die laag is en flink kraakt. Dit helpt vooral bij de duistere of gevoelige nummers zoals ‘Old Pine’ en 'Three Tree Town'. Tijdens zijn liedjes gaat hij op in de emotie van het nummer, maar tussen de nummers door straalt de jonge Brit. “Ik kom op plaatsen waar ik nooit had verwacht te komen. Gisteren waren we in Amsterdam, was erg gezellig. We hadden alleen iets teveel whiskey gedronken”, zegt hij lachend. Dit verklaart misschien waarom hij vandaag een wat rustige set speelt. Maar, verzekerd Ben het publiek, “Ik speel niet alleen maar rustige nummers hoor, heb geduld.” Het wachten wordt vervolgens beloond met het spelen van de vrolijke song 'Keep Your Head Up'.

Binnenkort verschijnt het debuutalbum Every Kingdom. Daarop ook de grote hit 'The Wolves'. Dit nummer heeft flink wat bekendheid gekregen doordat het een achtergrondnummer is gebruikt in het Youtube filmpje ‘Danny Macaskill – Industrial Revolutions'. Hierin voert Danny Macaskill, een trial rijder, de meest gave stunts op zijn fiets uit. Het filmpje is bijna 3 miljoen keer bekeken, waardoor Ben in een klap een groot en divers publiek bereikte.

Hedon is er in ieder geval wel klaar voor de komst van het album. Er wordt luid meegezongen tijdens de bekendere nummers en ontroerende blikken volgen Ben tijdens de rustige songs. Ben is als goede kaas of lekkere wijn, hij wordt beter naarmate hij ouder en bekender wordt. Eind dit jaar komt hij alweer terug voor nog een paar clubshows en hij zal worden ontvangen met open armen...

 

UFOMAMMUT - 28/9 - 013Op Roadburn overtuigde ze al voor een overvolle Midizaal, en dat dezen ze...

THE MEDICS - 16/9 - TIVOLI De Utrechtse band The Medics is in razend tempo terrein aan 't winnen in het...