VERSLAG: Devin Townsend Project - 29/3 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Devin Townsend Project met Anneke van Giersbergen & Aeon Zen

Vier jaar na het opheffen van Strapping Young Lad en The Devin Townsend Band komt de Canade metal professor Devin Townsend weer naar Nederland met zijn nieuwe Devin Townsend Project. Vorig jaar werd de uitverkochte Dynamo in Eindhoven al verpletterd, dit jaar is 013 aan de beurt. Dat 013 bijna vier maal groter is dan Dynamo valt af te zien aan de opkomst, de 013 is net niet voor de helft gevuld.

Mee op tournee door Europa is Aeon Zen. Deze band draait om vocalist/gitarist Rich Hinks, die een leuke live band om zich heen heeft gezet en 013 trakteert op een portie progressieve hardrock en heavy metal. De jonge zanger heeft een erg sterke stem en in neemt het publiek mee in zijn fanatisme. Opvallend waren ook de toetsenist die compleet uit zijn dak ging achter zijn keyboard en aan het einde van de set de twee mensen die als beer en koe op het podium dansten.

Waar tussen de bands normaal een dj wat plaatjes draait wordt 013 direct na het einde van het voorprogramma getrakteerd op een dj set van Ziltoid The Omniscient, het fictieve karakter waar Devin Townsend twee jaar geleden zijn comeback mee heeft gemaakt. De sfeer in de zaal wordt gezet met onder andere Aqua, Abba,Vengaboys en een dansende Ziltoid op twee videoschermen.

Bij het aflopen van Vengaboys betreed Devin Townsend met zijn band het podium en begint aan een bijna twee uur durende set met werk van zijn laatste drie plaatsen afgewisseld met wat ouder werk van zijn vroegere Devin Townsend Band. De Canadees staat bekend om zijn uitspraken die hij op het publiek afvuurt en opent met “By half way through this, the nerdiosity that each one of you possesses will be in full force!”. Met de verzameling flauwe humor en rare opmerkingen zou een complete theatershow gemaakt kunnen worden.

De show van Townsend is gevuld met vooral werk van zijn laatste album ‘Addicted’ en de liedjes over Ziltoid The Omniscient. Anneke van Giersbergen wordt vijf a zes keer opgeroepen om mee te komen doen op het podium en is zoals we van haar gewend zijn goed bij stem.

De paar fouten die Devin maakt op zijn gitaar worden vrolijk weggehoond met “Shit! I fucked it up already!” en 013 wordt getrakteerd op een goed optreden met een mooi geluid. Nummers als ‘Bad Devil’, ‘Earth Day’ en ‘Addicted!’ komen voor bij, om een grote toegift te geven met ‘Bend It Like Bender’. Bij dit laatste toegift staat het podium op uitnodiging van de band echter zo vol met fans dat van de muziek weinig meer over blijft. Na het laatste nummer helpt Devin Townsend persoonlijk iedereen van het podium af.

Devin Townsend is een man van veel woorden. En nog leuke woorden ook. Komende tijd is hij niet meer in de buurt, gelukkig staat YouTube vol met opnames van deze show.

Verslag en foto's gemaakt op: 29 maart 2011

FOTOGRAFIE: Mark Kleijnen  

Aeon Zen foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Aeon Zen foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Anneke van Giersbergen foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013  foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013 Devin Townsend Project foto Devin Townsend Project - 29/3 - 013
 
 

LAURA JANSEN - 19/4 - 013Zo ben je een Dutchie in Amerika waar nog nooit iemand van gehoord heeft en...

CHILDREN OF BODOM - 30/3 - 013 Children of Bodom en Ensiferum terug in Nederland. Een avond vol harde metal...