VERSLAG: Cold War Kids - 16/2 - Melkweg

VERSLAG:

Cold War Kids

Het is een hele tijd geleden dat de heren van Cold War Kids ons land aan deden. Hun laatste album dateert alweer van 2008 en voor nummer drie hebben ze flink de tijd genomen. En met resultaat: Mine Is Yours laat een heel ander geluid horen dan dat we van de Amerikanen gewend zijn. De teksten zijn persoonlijker, het klinkt allemaal een stuk minder rauw en is zodoende ook wat toegankelijker. Of het live net zo klinkt en of de heren hun klasse behouden hebben, moet vanavond in een uitverkochte Melkweg blijken.

Wanneer de bongo-achtige drums van Royal Blue door de Amsterdamse popzaal klinken en Nathan Willett de eerste noten begint te zingen, is meteen duidelijk dat de heren er veel zin in hebben vanavond. Het klinkt gretig en ze zeggen blij te zijn 'hier' weer te mogen optreden. Het nummer wordt gevolgd door het sterke Finally Begin, een van de beste nummers van het nieuwe album. Ondanks dat er een moordend tempo op zit – in nog geen twintig minuten worden er liefst zes nummers doorheen gejaagd – is Cold War Kids bereid om er een heel mooi avondje van te maken, dat staat vast.

Dat de nummers van het nieuwe album prima in de smaak zijn gevallen bij het publiek, blijkt wel uit het feit dat ook deze steevast worden meegezongen. De sfeer is uitstekend, het publiek opvallend gevarieerd. De voorste rijen zijn zwaar bevolkt met stelletjes – Valentijn? – en echte fans, maar er zijn ook veel ouderen in terug te vinden. Je komt zelfs gehele gezinnen tegen in de Melkweg vanavond.

Waarschijnlijk komt de mens die al sinds jaar en dag groot fan van de band is vanavond toch ietwat bedrogen uit. De nadruk ligt overduidelijk op nummers van het nieuwe album, die, ondanks dat ze op vertrouwde, ijzersterke wijze gebracht worden, voorgenoemde groep toch niet helemaal zal weten te boeien. Men laat zich echter niet kennen en zo wordt er bij klassiekers als Hang Me Up To Dry en Hospital Beds een mooi feestje gebouwd.

Ondanks dit – voor de doorgewinterde fan – minpuntje, zet Cold War Kids vanavond gewoon een ijzersterk en vooral heel strak optreden neer. De band is nergens op een foutje te betrappen en ten allen tijde zeer aangenaam. Willett verkeert in topvorm; de charismatische frontman lijkt er erg veel zin in te hebben vanavond en dat komt het optreden zeker ten goede. Hopelijk zijn de Amerikanen komende festivalzomer nog een keer te bewonderen in Nederland, want na vanavond is duidelijk dat dit zeker niet mag ontbreken op het live-lijstje van de gemiddelde muziekliefhebber.

 

BAND OF HORSES - 25/2 - PARADISOBand of Horses stond in een uitverkochte grote zaal van Paradiso. Podiuminfo...

RAY LAMONTAGNE - 16/2 - VREDENBURG LEIDSCHE RIJN Grammy Award winnaars Ray LaMontagne en The Pariah Dogs beginnen hun Europese...