VERSLAG: Megadeth - 7/6 - 013

VERSLAG: Sabbas Smits  

Megadeth - 7/6 - 013

Metal en Politiek. Grotere tegenstrijdigheden ga je niet snel vinden en het gaat evengoed samen als olifanten en eten met stokjes. Daar waar de politieke leiders altijd naar de toekomst kijken, vooruit willen en willen hervormen en vernieuwen, is metal een genre dat altijd zal blijven leunen op het verleden. Voor velen wordt er nooit meer een betere plaat gemaakt dan Master of Puppets, voor velen is een optreden van Slayer niet geslaagd als Angel of Death niet wordt gespeeld en de halve metalwereld is euforisch als blijkt dat “de Grote Vier” van de trashmetal uit de jaren 80 weer samen op een podium gaan staan! Zelfs de Pathé bioscopen gaan het live uitzenden! Oftewel; Metallica, Slayer, Anthrax en Megadeth staan weer volop in de spotlights! Voor fans is het fantastisch, zeker omdat laatstgenoemde vanavond in 013 staat en voor zijn doen dus een “intieme clubshow” gaat verzorgen.

Verplichte opwarmer is er in de vorm van My Favorite Scar. De Nederlandse artiesten hebben allen hun sporen verdiend in andere bands, en dus ook de nodige ervaring. Dat is ook te merken, want het oogt professioneel. Eigenlijk tè professioneel, want de band is naast het moddervette geluid, een gelikte performance en de aardige songs toch meer vorm dan inhoud. Wellicht jezelf in de biografie niet vergelijken met Metallica, Tool, Rammstein én Alice In Chains in één zin!? Dat scheelt een bom duiten als het geheel er doelloos tussenin zweeft.

Het concert van Megadeth is al geruime tijd uitverkocht. Niet zo gek als je bedenkt dat er een lange tijd van inactiviteit is geweest, waarin Dave Mustaine diverse polsoperaties moest ondergaan en er gevreesd werd of hij überhaupt nog gitaar zou kunnen spelen. Maar sinds het verschijnen van The System Has Failed in 2004 is de ster weer rijzende. Onlangs verschenen End Game krijgt ook goede kritieken en met bassist van het eerste uur David Ellefson terug in de gelederen is Megadeth eigenlijk nog relevant genoeg om, dus inderdaad, een zaal als 013 uit te verkopen.

Waar hoop je als fan op bij een band die vroeger groter dan groot was en hun meesterwerken allang heeft gemaakt? JUIST! Op een integrale vertolking van die ene klassieker! Dat album dat je kan dromen van iedere solo tot iedere roffel. Dat album waardoor de band zich in de toekomst overbodig zal gaan maken, omdat overtreffen onmogelijk is. De fora gonzen al weken van de geruchten dat het nu toch écht gaat gebeuren, en het doek achter de band bevestigd de roddels eigenlijk al voordat de band een noot heeft gespeeld. Als Dave Mustaine opkomt met een gespoten gitaar dat refereert aan die ene albumhoes weten de fans genoeg. Rust In Peace it is!

Na een tweetal nieuwelingen en twee semi-klassiekers (‘Wake Up Dead’ en ‘In My Darkest Hour’ zijn ook niet de minste) begint het echte vuurwerk. Vanaf opener ‘Holy Wars… The Punishment Due’ is het publiek razend enthousiast. En dat enthousiasme is volkomen terecht, want de volledige vertolking van Rust In Peace komt akelig dicht in de buurt van perfectie. Enige roestplek komt op naam van de heer Mustaine zelf te staan; zijn stemgeluid heeft niet meer die venijnig spugende frustratie die hem zo karakteriseerde. Bij vlagen is het zelf onverstaanbaar. Maar goed, iedereen kent de teksten van buiten, dus wat geeft het!

Een uur later wordt de set afgesloten door ‘Sweating Bullets’, ‘Symphony of Destruction’ en toegift ‘Peace Sells’. Met recht een droom-setlist voor de fans van het eerste uur. En eigenlijk bevestigt Megadeth vanavond mijn eerder genoemde stelling dat metal meer leunt op het verleden dan de ogen op de toekomst richt. Het is zelfs opmerkelijk dat er maar twee nummers van Endgame langskomen en dat het 20-jarige bestaan van Rust In Peace dus de voorrang krijgt. Natuurlijk kent het genre genoeg vernieuwing, maar die hoef je bij Megadeth niet te zoeken, bij Metallica en Anthrax zijn ze daar ook vlug vanaf gestapt en Slayer is zo conservatief als een SGP-stemmer. Of laatst genoemde in augustus deze zaal ook een dergelijke setlist voorschotelt is te hopen! Duimen jullie mee??

Verslag en foto's gemaakt op: 07 juni 2010

FOTOGRAFIE: Femmy Weijs  

12
My Favorite Scar foto Megadeth - 7/6 - 013 My Favorite Scar foto Megadeth - 7/6 - 013 My Favorite Scar foto Megadeth - 7/6 - 013 My Favorite Scar foto Megadeth - 7/6 - 013 My Favorite Scar foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013 Megadeth foto Megadeth - 7/6 - 013
 
12
 

30 SECONDS TO MARS - 8/6 - 013Na een succesvolle uitverkochte show eerder dit jaar in de Heineken Music...

RYAN SHAW - 27/5 - EFFENAAR Ryan Shaw is bezig met zijn zegetocht langs de Nederlandse poppodia, al moet...