VERSLAG: Paloma Faith - 12/3 - Paradiso

VERSLAG:

Paloma Faith - 12/3 - Paradiso

Als beginnend artiest met slechts een enkel radiohitje Paradiso uitverkopen, moet je aardig wat moed inboezemen, zeker met bescheiden albumverkopen. Voor de slechts 24-jarige Paloma Faith Blomfield is de show in Paradiso, Amsterdam de drukst bezochte in haar nog maar korte carrière.

Paloma Faith is één van de reeds vele zangeressen die dezelfde formule volgen als Amy Winehouse. Duffy, Adèle en Gabriella Cilmi waren inmiddels al enorm succesvol, dus er blijft weinig ruimte over voor nog meer soortelijke zangeressen. De vergelijking met Winehouse ligt bij Paloma Faith erg voor de hand omdat de stemmen van de dames veel op elkaar lijken. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Billie Holiday voor beiden een groot voorbeeld is.

Waar Duffy en Adèle een soort workingclass-versies zijn van Amy Winehouse, is Paloma Faith een hippere variant van het type retro-zangeres met zware shagstem. Bij vlagen doet haar uitbundige podiumprestatie denken aan die van Moloko’s Róisín Murphy. Ook de andere bandleden vallen op. Zo ziet de gitarist eruit alsof hij is weggelopen bij The Specials, inclusief rudeboy-outfit, en de achtergrondzangeres is een soort Macy Gray met adhd.

Na een reeks eigen songs van het excellente debuutalbum ‘Do You Want The Truth Or Something Beautiful?’, brengt Paloma Faith – gekleed als Jessica Rabbit met een stel kersen op haar hoofd – een aantal interpretaties van andermans songs. Uiteraard ontbreekt werk van haar grote voorbeelden Bille Holiday en Etta James niet, maar ook ‘I Put A Spell On You’ van Screamin’ Jay Hawkins en ‘You Never Give Me Your Money’ van The Beatles moeten aan een bewerking geloven. Enkel ‘At Last’ van Etta James blijkt een waardevolle toevoeging.

Als zangeres doet Paloma Faith niet onder voor haar genregenoten, al staat haar album niet vol met hits. Live komen de liedjes daarentegen goed uit de verf, mede dankzij de sterke band die haar begeleidt. Toch verwacht je van Paloma Faith iets meer glamour dan te zien is in Paradiso. De showtrappen zijn van wit gelakt hout en de verdere aankleding bestaat uit eveneens wit gelakte houten kisten, kinderstoeltjes en zilverkleurige ballonnen. Het budget voor de concerten zit overduidelijk grotendeels in de drie stijlvolle outfits die Faith heeft meegenomen.

 

POSTMAN - 25/3 - SIMPLONDonderdagavond 25 maart stond Postman in het kader van zijn 'Postman' tour in...

ANGIE STONE - 10/3 - EFFENAAR De 49-jarige Neo Soul zangeres Angie Stone verandert de Effenaar vanavond in...