RECENSIE: Anohni - Paradise

Anohni
recensie cijfer 2017-06-24 Bij Anohni is het minstens zo interessant om te kijken naar de persoon achter de muziek, als naar de muziek van deze artieste zelf. We kennen Anohni van Anthony & The Johnsons, maar ze zong ook samen met Björk, Hercules & Love Affair, Yoko Ono, onze eigen Carice van Houten en nog tal van andere artiesten. Na haar debuut- en tevens soloplaat Hopelessness brengt Anohni nu de EP Paradise uit. Als transgender vrouw verwerkt de Engelse ook veel persoonlijke elementen in haar muziek. Daarnaast hoopt de artieste dat de luisteraars van haar muziek zich bewust worden van het feit dat onze acties een invloed op de aarde hebben.

Transgenderisme, feminisme, het vergaan van de aarde en politiek. Het zijn allemaal onderwerpen die in de muziek van Anohni aan bod komen. Het door Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawke geproduceerde Paradise klinkt soms uiterst fel, wat weer in sterk contrast staat met de zachte stem van Anohni. Die felheid was ook op Hopelessness te horen. Maar soms er is ook plaats voor een mildere vorm van agressie. ‘You Are My Enemy’ opent met gevaarlijke bassen, maar vormt zich gaandeweg om naar een gevoelig nummer met orgelklanken op de achtergrond. De emoties worden vaak opgewekt door de openhartigheid van Anohni.

De elektronische muziek uit zich op verschillende manieren. Soms agressief en soms dromerig, soms verenigd in één track. Het past perfect bij de allesbehalve eenzijdige onderwerpen die de zangeres bezingt. Het prachtige ‘Ricochet’ weet deze dromerigheid en pure agressie ontzettend mooi te combineren. De kenmerkende zang van Anohni – die in eerste instantie helemaal niet zo furieus klinkt – komt ontzettend krachtig over. Het zes nummers tellende Paradise is zo een mooie opvolger geworden van Hopelessness, waarbij emoties de vrije loop gelaten worden en resulteren in indrukwekkende muziek.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Anohni Label:Rough Trade Records
Cover Moon Duo - Occult Architecture Vol. 2

Moon Duo - Occult Architecture Vol. 2Het uit Portland, Oregon afkomstige Moon Duo bracht eerder dit jaar het...

Cover Hayseed Dixie - Free Your Mind... And Your Grass Will Follow

Hayseed Dixie - Free Your Mind... And Your Grass Will Follow Veel bands beginnen als coverband, ontwikkelen vandaar uit een eigen geluid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT