RECENSIE: Valkyrie - Shadows

Valkyrie
recensie cijfer 2015-06-06 Vintage is in, in ieder geval waar het muziek betreft. Daarom zijn bands die het geluid van de jaren zeventig nieuw leven inblazen momenteel behoorlijk populair. Valkyrie is een Amerikaanse band die ook een leuk graantje meepikt uit de vintage ruif. Het viertal houdt zich bezig met een kruising tussen stoner en doommetal, waarbij natuurlijk - hoe kan het ook anders - Black Sabbath model heeft gestaan. De band rond de gebroeders Jake en Pete Adams is opgericht in 2002 en heeft met Shadows haar derde album opgenomen. Het heeft overigens maar liefst vijf jaar geduurd voordat Valkyrie met een opvolger kwam van Man Of two Visions uit 2010, een split-EP met Earthling uit 2012 daargelaten. Het heeft ongetwijfeld te maken met het succes van Baroness, de andere band van Pete. Maar gelukkig heeft hij een gaatje kunnen vinden om samen met zijn broer, bassist Alan Fary en drummer Warren Hawkins Shadows op te nemen.

Zoals gezegd horen we vooral een op de jaren zeventig gebaseerd doomgeluid met lekkere tempowisselingen en natuurlijk een lichte stoner tic. Voornaamste blikvangers zijn de wat lijzige stemmen van de broers en het droog geproduceerde gitaarwerk. Valkyrie neemt daarnaast de tijd om haar zegje te doen. De songs klokken tussen de vijf en bijna zeven minuten, maar vervelen door het inventieve gitaarspel geen moment. Elk nummer staat dan ook vol van de brijante gitaarloopjes en loodzware riffs. Het meest opvallend is de Deep Purple-achtige solo tijdens de versnelling aan het einde van ‘Temple’, maar ook de manier waarop de band flink gas terugneemt in ‘Wintry Plains’ is fraai. ‘Echoes (Of The Way We Lived)’ eindigt ook in een flink hogere versnelling zonder echt heel snel te worden. Het blijft doom tenslotte.

Azijnpissers zullen ongetwijfeld opmerken dat de van desolate teksten voorziene composities enigszins ondergeschikt zijn aan het gitaarspel, maar dat gitaarspel is dan weer zo vreselijk goed dat je dat bezwaar ogenblikkelijk naast je neerlegt. Shadows is een plaat die geen seconde verveelt en voor liefhebbers van het genre onmisbaar is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Valkyrie Label:Relapse Records
Cover Skinless - Only The Ruthless Remain

Skinless - Only The Ruthless Remain Skinless bestaat weer nadat de band er in 2011 er de brui aan gaf, maar...

Cover Leprous - The Congregation

Leprous - The Congregation Bij muziek uit Noorwegen denk je als eerste aan A-ha of aan blackmetal. Dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT