RECENSIE: Buzzcocks - Time`s Up

Buzzckocks
recensie cijfer 2017-03-09 In oktober 1976 namen de Buzzcocks in de Revolution Studios in Stockport een serie demo’s op. De sessie kostte 45 Pond en engineer Andy MacPherson zat achter de knoppen. Twee maanden later nam de band in de Indigo Studios met producer Martin Hannett een viertal nummers opnieuw op en deze werden uitgebracht als de Spiral Scratch EP. Deze EP verscheen in januari 1977 op het label New Hormones, dat door de Buzzcocks zelf was opgericht. Daarmee waren de Buzzcocks niet alleen een van de eerste punkbands die een plaat uitbrachten, maar ook van de eerste die dat in eigen beheer deed.

Vlak na de release van Spiral Scratch verliet zanger en gitarist Howard Devoto de band omdat hij alweer uitgekeken was op de punk. Hij richtte de postpunkband Magazine op en mede-gitarist Pete Shelley nam bij de Buzzcocks de rol van zanger en frontman op zich. In de nieuwe bezetting zouden de Buzzocks nog een paar prima platen maken en hun singles-verzamelaar Singles Going Steady zou bij iedere serieuze punkliefhebber in de kast moeten staan.

Spiral Scratch was echter de enige Buzzocks-release in de originele bezetting en omdat er behoefte was aan meer materiaal van de oerversie van de band verscheen er van de sessie uit oktober 1976 al snel een bootleg. Later werd de sessie ook officieel uitgebracht onder de naam Time’s Up.

Ter ere van de veertigste verjaardag van Spiral Scratch brengt Domino nu deze EP opnieuw uit, maar ook Time’s Up. De EP en het album zijn allebei los verkrijgbaar, maar ook samen in een box.

Time’s Up is de enige langspeler van de Buzzcoks met Howard Devoto en is alleen daarom al razend interessant. Zoals gezegd verschenen vier tracks van het album, waaronder het geweldige ‘Boredom’, later op Spiral Scratch, zij het wel in een andere uitvoering. De nummers, ‘You Tear Me Up’ en ‘Love Battery’ horen we terug op het debuutalbum Another Music In A Different Kitchen, maar dan wel met vocalen van Pete Shelley. Hetzelfde geldt voor de single ‘Orgasm Addict’.

De oer-uitvoeringen versies van deze nummers zijn eigenlijk net zo goed als de uiteindelijke plaatversies en klinken door het verschil in stemgeluid tussen Shelley en Devoto ook echt anders. Ook zeer interessant is ‘I Can’t Control Myself’, een cover van The Troggs (u weet wel, die band van ‘Wild Thing’).

Time’s Up is een mooie verzameling songs, die alleen al uit historisch oogpunt de aanschaf waard is. Dat de Buzzcocks tijdens de sessie in 1976 ook nog eens uitstekend in vorm waren is natuurlijk helemaal mooi. Het enige minpuntje is dat de opnamekwaliteit niet super is. Maar hee, het is wel een punkband!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Buzzcocks Label:V2 Records
Cover Onom Agema & the Disco Jumpers - Liquid Love

Onom Agema & the Disco Jumpers - Liquid LoveWat is Onom Agemo And The Disco Jumpers ? Een verdwaalde Afrikaanse...

Negro

Joey Negro - Electro Het is apart om in 2017 een plaat te recenseren die vol staat met disco en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT