RECENSIE: Aurelio Martinez - Darandi

Darandi
recensie cijfer 2017-03-29 Voor de meeste personen zal het niet gelijk duidelijk zijn dat Darandi een Greatest Hits is van Aurelio. De muzikant uit Honduras is één van de bekendere vertolkers van de Garifuna muziek. Een stijl waarbij de Caribische en Afrikaanse muziek samen komen. Hierbij nemen met name de drums een centrale rol in. In 2011 werd het genre opgenomen op de Unesco Werelderfgoed Lijst. Met Darandi neemt Aurelio zijn favoriete nummers uit zijn dertigjarige carrière opnieuw op. Hij probeert daarbij vooral de energie van zijn live optredens naar de harde plaat over te brengen.

Voor de meeste West-Europese luisteraars zullen alle nummers nieuw aanvoelen. Het resultaat is een opgewekte, vrolijke en zonnige cd. Elk moment wil je gaan dansen en voel je de zon schijnen. Een mooi voorbeeld is ‘Lara Beya’. Het nummer heeft een kabbelend akoestisch gitaarritme. Het raakt lichtelijk aan het surfgeluid van Xavier Rudd. Dankzij het refrein dat in a capella gezongen is krijgt het geheel een zomers sausje dat rechtstreeks naar de Cariben voert. Een meer swingend nummer is ‘Yalifu’. Het valt hier vooral op dat Aurelio een goede stem heeft. De Afrikaanse invloeden hoor je duidelijk terug tijdens ‘Naguya Nei’. Het nummer bevat een lang gitaarstukje waarbij het instrument net zo zangerig bespeeld wordt als Bassekou Kouyate kan. Dit soort gitaarloopjes duiken verscheidene keren op in de muziek van Aurelio.

Darandi is een sterk album geworden. Het zal de reeds bestaande fans van Aurelio verrassen met wederom twaalf nummers luistergenot. Voor andere liefhebbers van wereldmuziek en zonnige ritmes uit de Cariben vormt het een mooie introductie naar Garifuna muziek. Aurelio onderstreept in ieder geval zijn kwaliteiten als muzikant. Darandi komt mooi op de tijd voor de warmere maanden en maakt nieuwsgierig naar een optreden van deze Hondurese muzikant.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Aurelio Martinez Label:Real World
Cjief

Heigh Chief - Heigh ChiefOm goede blues te kunnen maken, hoef je niet oud te zijn. Dat bewijst het...

Cover Sleater-Kinney - Live In Paris

Sleater-Kinney - Live In Paris De terugkeer van Sleater-Kinney sloeg in als een bom toen bleek dat het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT