RECENSIE: Sjako! - The 10th

Sjako
recensie cijfer 2017-02-16 In 2016 vierde het Haarlemse Sjako! hun 35 jarig jubileum en is tevens de tiende langspeler The 10th uitgekomen. De groep is opgericht in 1981 door bandleider en gitarist/zanger Wouter Planteijdt. In 1982 is bassist Thijs Vermeulen tot de band toegetreden en deze nauwe samenwerking heeft al die jaren standgehouden. De eerste vier platen als powerrock-trio stonden bol van ingenieuze songs en er werd volop geëxperimenteerd. De albums Secret Skin (1990) en Livewire (1993) zijn meesterwerkjes en mogen absoluut niet ontbreken in de platenkast. Vanaf 1995 is het liedje meer centraal komen te staan en is het experiment steeds meer naar de achtergrond verdrongen; de groep gaat vanaf dat moment als vijfmansformatie door het leven. De band heeft door de jaren heen aardig wat bezettingswisselingen gehad en bestaat tegenwoordig naast Planteijdt en Vermeulen, uit drummer Richard Heijerman; toetsenist Patrick van Herrikhuyzen (van Dik Hout) en gitarist René van Barneveld (Urban Dance Squad). Ondanks de muzikale kwaliteiten van de heren en de songwriters capaciteiten van Planteijdt is Sjako! er vreemd genoeg nooit echt in geslaagd om door te breken bij het grote publiek. Het zou te kort door de bocht zijn om steeds terug te vallen op bovengenoemde twee albums; eigenlijk is in al die jaren geen slechte plaat afgeleverd. Dat is met de nieuwste release The 10th niet anders.

De band klinkt strak, fris en de algehele sound is uitstekend. De toevoeging van percussie/marimba door Heijerman en steel guitarklanken door van Barneveld blijkt een prima keuze. Frans Hendriks verdient ook een pluim; hij is verantwoordelijk voor het opnemen, de mix en de mastering. Op de nieuwste release word je als luisteraar getrakteerd op sterke popliedjes: ‘Fifteen Years’, ‘I Believe (In No Religion)’ en ‘I’m A Boy’ dat een lekker drumintro van Heijerman bevat en waarin Planteijdt hunkert naar lang vervlogen tijden: “I guess I’m the captain and I’m sailing for love”. De meer rockende kant van Sjako! laat zich horen in het vrolijke en uptempo ‘Lucky In The Treadmill’ en ‘High Boulder’, wat een heerlijk klein stadje moet zijn volgens Planteijdt. De meer experimentele kant van de heren komt fraai tot uiting in de twee instrumentale tracks ‘Rib McTora’ en de cover ‘Egbe Mi O’. Het laatste is van de Nigeriaanse muzikant Fela Kuti en zeker geen voor de hand liggende keuze, maar hier wordt knap een eigen draai aan gegeven. ‘Money Spasm’ is uitermate funky met fraai baswerk van Vermeulen.

Sjako! behoort al jaren steevast tot de betere groepen van Nederland en raakt je keer op keer met haar uitstekende liedjes, de wat meer freaky uitstapjes, mooie zangmelodieën en boeiende teksten. The 10th is weer een plaat van formaat geworden en dat is na 35 jaar maar voor zeer weinig bands weggelegd; een uitzonderlijke prestatie.
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Sjako! Label:Monkimo
Cover Amy Macdonald - Under Stars

Amy Macdonald - Under Stars Amy MacDonald haar eerste hits ‘Mr. Rock &Roll’ en ‘This Is The Life’...

Cover Drive Like Maria - Creator, Preserver, Destroyer

Drive Like Maria - Creator, Preserver, Destroyer Een dikke zeven jaar geleden zag uw recensent Drive Like Maria optreden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT