RECENSIE: Malcolm Middleton - A Brighter Beat

Malcolm Middleton - A Brighter Beat
recensie cijfer 2007-03-12 Sinds Arab Strap eind vorig jaar ophield te bestaan kan Malcolm Middleton zich volledig toeleggen op zijn solocarrière. Na zijn eerdere soloplaten 5:14 Fluoxytine Seagull Alcohol John Nicotine en Into The Woods is er nu A Brighter Beat.

Op dit derde soloalbum, dat werd opgenomen in Mogwai’s Castle Of Doom studio, wordt de uit Falkirk afkomstige Schot bijgestaan door verschillende mensen uit de zogenaamde Glasgow-scene. Zo spelen onder andere Barry Burns (Mogwai), Paul Savage (Delgados) en Mick Cooke (Belle & Sebastian) mee en wordt vocale ondersteuning verleend door Jenny Reeve (Reindeer Section). De plaat werd bovendien mede geproduceerd door Tony Doogan, bekend als producer van onder andere Belle & Sebastian, Mogwai en Dirty Pretty Things.

A Brighter Beat wordt door Middleton zelf omschreven als een popalbum voor mensen die niet van popmuziek houden. Ook zegt hij dat er geen politieke teksten op het album staan, maar omschrijft het als een “me-album”.

Het album begint behoorlijk stevig met het up-tempo ‘We’re All Going To Die’ gevolgd door de rocker ‘Fight Like The Night’, een duet met Jenny Reeve. Ook de sterke titeltrack (tevens de eerste single) is up-tempo en het vierde nummer ‘Death Love Depression Love Death’ wordt na een rustig begin ook behoorlijk stevig.

Hierna is het tijd om wat gas terug te nemen in ‘Fuck It, I Love You’. Dit is een beetje een overgangsnummer en hierna wordt het echt wat rustiger. Met name ‘Four Cigarettes’ en ‘Somebody Loves You’ zijn erg rustig en dreigen zelfs een beetje saai te worden. Gelukkig zijn de andere rustige nummers een stuk interessanter. Deze zijn een beetje Badly Drawn Boy-achtig, dus rijk gearrangeerd (zij het niet zo weelderig als bij BDB zelf) en worden naar het eind toe ook wat steviger. Met name ‘Stay Close, Sit Tight’ en 'Up Late At Night Again’ zijn erg sterk, maar ook afsluiter 'Superhero Songwriters’ mag er zijn.

A Brighter Beat is al met al een zeer gevarieerd singer-songwriter album met veel sterke songs. Hoogtepunten zijn ‘We’re All Going To Die’, ‘Death Love Depression Love Death’, ‘Stay Close, Sit Tight’ en de titeltrack. Malcolm Middleton laat zien dat hij een goede liedjesschrijver is die heel goed op zijn eigen benen kan staan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Malcolm Middleton Label:Pias
NIL - The River Spring

NIL - The River Spring The River Spring is het debuut album van de Tsjechische rock band NIL ....

Basserk - 3-1

3-1 - Take a Picture Wanneer je aan de sound van een op hol geslagen Fischerspooner of Goldfrapp,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT