RECENSIE: Brooks Williams - My Turn Now

Brooks
recensie cijfer 2016-08-10 Brooks Williams is een man die zijn vak verstaat. Al sinds de jaren ’90 maakt hij platen. Brooks combineert jazz, folk, americana en blues. Dat laatste genre is erg prominent aanwezig op zijn nieuwe werk My Turn Now. In de Verenigde Staten gooit hij hoge ogen. Daar wordt hij door enkele media genoemd in lijstjes waar de beste vocalisten, akoestische gitaristen en artiesten in voorkomen. Of ze in Nederland ook zo warmlopen voor de americana van Brooks blijft nog even in het midden. Zo populair is het genre namelijk niet in de lage landen, maar er kan alvast verklapt worden dat deze plaat trouw is aan zijn roots.

En ja, trouw is de beste man zeker. Neem de titeltrack ‘My Turn Now’, die is zo beïnvloed door het bluesgenre dat de wil om door te luisteren al snel verdwijnt. Het is makkelijk scoren. Een lekker refrein, een verplichte solo en dan die cliché afsluiting. Voorspelbaarder kan eigenlijk niet. Nee, origineel is Brooks niet. Fraai is een betere term voor zijn muziek. Er is niets mis mee. Een afspeelbeurt of twee kan geen kwaad, maar een legendarische artiest herken je er niet in. Een uitzondering is het nummer ‘Joker’s Wild’. Hier mogen we Brooks op zijn hoogtepunt meemaken. Het is uptempo, heeft een verhalend karakter en de riff valt gelijk op.

Brooks Williams verstaat maar één woord en dat is roots. Het moet zo veel mogelijk op het origineel klinken. Of dat nou blues is of americana, Brooks gaat ervoor. En dat zorgt ervoor dat zijn album maar een selecte groep muziekliefhebbers aanspreekt. Neem nou ‘Hesitation Blues’, dit is een bluesnummer in zijn meest traditionele vorm. Sommige artiesten hebben hun hele carrière erop gebaseerd. En reken er maar op dat Brooks de twaalf maten intact heeft gehouden, anders was het hem nooit gelukt om dit nummer af te maken. Of het album.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Brooks Williams Label:Continental Record Services
Cover Guy Verlinde - Rooted In The Blues

Guy Verlinde - Rooted In The Blues “I’m so proud of what I’ve become, a Belgian bluesman since 1991” , zingt...

Vaudeville

Vaudeville Etiquette - Aura Vista Motel Deze vijfkoppige band uit het Amerikaanse Seattle weet met hun nieuwe plaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT