RECENSIE: Elijah Ford & The Bloom - As You Were

Ford
recensie cijfer 2016-10-28 Als zoon van Marc Ford (tussen 1991 en 1997 gitarist bij The Black Crowes) valt de appel voor Elijah Ford niet ver van de boom. Op 17-jarige leeftijd tourde Elijah mee in Fuzz Machine, op dat moment de band van zijn vader, om vervolgens in de band van Ryan Bingham terecht te komen. Zoals zo vaak begint het vroeg of laat te kriebelen en in 2011 brengt Ford zijn debuutalbum Upon Waking uit, en een jaar later volgt de EP Ashes In October. Nu vier jaar later komt de muzikant, tekstschrijver en producer uit Austin, Texas met zijn tweede langspeler op de proppen. Ditmaal onder de naam Elijah Ford & The Bloom verschijnt met As You Were een album met een tiental rocksongs met degelijke pophooks en een prettige Southern feel.

As You Were opent vrolijk met ‘Try As You Might’. Een pakkende poprocksong met lekker stuwende drums, een lekker orgeltje en niet al te lastig gitaarwerk. Er is echter een klein smetje op het geheel en dat is de stem van Elijah, het is er eentje in de categorie “je moet er van houden”. Laten we voorop stellen, Elijah Ford kan zingen, maar het klinkt ontzettend geforceerd. Hierdoor klinkt er maar weinig nuance in de zang door. Een gegeven waar je op het album vaker tegenaan loopt. Zo krijgt bijvoorbeeld ‘The Way We Were’ een wat zeurderige toon. Het jammerlijke is dat je er als luisteraar ook extra op gaat letten. ‘Say The Words’ is bijvoorbeeld een lekker broeierige track waarin Elijah wel degelijk wat nuance in de zang probeert te leggen, maar zeker in de coupletten had het dan allemaal net weer wat zwoeler gemogen.

Aan ‘Black & Red’, als een van de betere tracks van het album, merk je dat het jammer is dat de zang net niet helemaal lekker beklijft. Muzikaal is er eigenlijk niets mis op As You Were. Ok, er is weinig nieuws onder de zon, echt verrassen doen Ford en band niet, maar wat ze brengen is degelijk en smaakt echt wel. Zo blijkt ook uit ‘Hollow Years’, lekker gitaarwerk, beukende drums, een goede vibe, en ook tekstueel is het in orde. Na het hoopvolle geluid van ‘If Not Today’ trekt de band nog eens alles uit de kast op de - voor het album relatief lange - laatste twee songs. Zeker met ‘Relief’ trekt de band een opvallend stevige muur van geluid op.

Helaas krijgen de tien songs je echter nooit echt op het puntje van je stoel. Hierin speelt de zang van Ford een rol, maar ook de muziek zelf verrast te weinig. Hierdoor komt Elijah Ford met As You Were niet verder dan een degelijk album dat nooit helemaal overtuigd.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Elijah Ford & The Bloom Label:Black Pike Favorites
Cover Gemma Ray - The Exodus Suite

Gemma Ray - The Exodus Suite Gemma Ray is een naam die bij menigeen misschien nog wat onbekend in de...

DiLego

Don Dilego - Magnificent Ram A Er zijn kelders vol albums waar je bij het bekijken van de hoes geen flauw...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT