RECENSIE: Xeno & Oaklander - Topiary

Xeno
recensie cijfer 2016-08-15 Het Amerikaanse duo Xeno & Oaklander brengt hun nieuwste plaat uit op het label Ghostly, wat bij het horen van dit nieuwe album helemaal geen gekke keuze is. In de eerste zin omdat de naam van het label matcht met de muziek van Sean McBride en Liz Wendelbo, die zo nu en dan spookachtig in de oren ligt. Aan de andere kant omdat het label eerder releases verzorgde voor Matthew Dear, Com Truise, Tycho en Gold Panda. Allemaal artiesten met een bepaalde dromerige en elektronische ondertoon. Datzelfde geluid is ook goed terug te horen op Topiary, waarbij het Amerikaanse tweetal de wrijving opzoekt tussen zware synths en dromerige details.

De plaat is verdeeld in twee delen, genaamd ‘Plate I’ en ‘Plate II’. De eerste drie nummers laten een mooi klankenpalet horen waarbij Wendelbo de vocalen verzorgd. Haar hoge stem valt mooi samen met de soms harde synths. Het duo gaat er niet meteen vol in, ‘Marble’ klinkt nog vrij zacht en bouwt met eenzelfde ritme op naar een steeds voller wordend geheel. Het dromerige aspect komt ook terug in de lyrics, wanneer Wendelbo “Where do your dreams go, before or after you?” zingt. ‘Baroque’ zwiert met zijn pompende beat door naar het sluitstuk van het eerste deel: het titelnummer ‘Topiary’. Deze titeltrack is een instrumentale escapade waarin een lichte dreiging te horen valt.

Het tweede deel van de plaat opent met de knaller ‘Palms’, die overduidelijk harder en scherper klinkt dan hetgeen wat op het eerste deel van de plaat te horen was. Hier beweegt het geluid zich wat richting witch house en gaan de schurende synths lekker los. Het gas wordt daarna wat teruggeschroefd op het sluimerende ‘Chevron’. Op elk nummer zijn McBride en Wendelbo in staat om de spanningsboog strak op te spannen. De ontlading komt op ‘Chimera’, een uiterst donker nummer waarin het duo in nog geen drie minuten laat horen hoe gevaarlijk ze kunnen klinken.

Ondanks deze sporadische agressiviteit, klinkt Xeno & Oaklander toch een pak liever dan bijvoorbeeld Crystal Castles. Het grootste aandeel daarbij ligt in de zang van Wendelbo. Dat neemt niet weg dat het tweetal qua spanning geen enkel moment van zwakte vertoont. Het zorgt ervoor dat Topiary een bijzondere plaat geworden is. Niet gitzwart, maar wel balancerend op het randje van donker. Daarnaast wordt de luisteraar op Topiary ook in staat gesteld weg te dromen. Een zeer complete luisterervaring.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Xeno & Oaklander Label:Konkurrent
Scott & Charlene

Scott & Charlene's Wedding - Mid Thirties Single Scene Mid Thirties Single Scene is het derde album van de Australische band...

Cover Wild Palms - Live Together, Eat Each Other

Wild Palms - Live Together, Eat Each Other Vijf jaar na de release van een succesvol debuutalbum is Wild Palms terug...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT