RECENSIE: Orkan - Livlaus

Orkan
recensie cijfer 2015-11-16 De Noorse formatie Orkan heeft ex-bandleden van onder andere Grimnorth, Gravemachine en Byfrost. De live gitarist van de bekende groep Taake maakt de groep compleet. Als één van de namen je bekend voorkomt dan kun je het genre vast raden: black metal. Een metalgenre waar ambiance belangrijker is dan originaliteit. Het tweede album Livlaus gaat over een verloren ziel die vrede probeert te vinden in het koninkrijk van de doden. De inspiratie kwam van talloze bezoeken aan het plaatselijke bos en zwavelmijnen aan de westkust van Noorwegen. Het is duidelijk dat ze bijna alle basisingrediënten bezitten van een generieke black metalband. Alleen de Tolkien- referentie is zoek.

‘Fanden På Veggen’, wat zich vrij vertaald als de duivel aan de muur is een toffe opener. De blastbeats zijn stevig en de sound is vrij modern. We hebben het hier niet over een band die zijn muziek exclusief op viersporenband opneemt. Na een aantal minuten krijgt het beukwerk een lekkere riff. De riffs op het album hebben een rollend karakter. Dit sluit goed aan bij het genre. De vocalist verzwaart de track met satanistisch geschreeuw. Na de eerste twee tracks zwakt het album enorm af. Vanaf hier horen we vrijwel hetzelfde als op een gemiddeld black metalalbum.

Zelfs de gastvocalen van Hoest (Taake) en V’Gandr (Helheim) weten het werk niet naar een hoger niveau te tillen. Het is lastig om lange tracks interessant te houden. Dit wordt vrij duidelijk na het beluisteren van Livlaus. Veel materiaal lijkt op de automatische piloot ingespeeld. De repetitieve instrumentatie is zowel kenmerkend als funest voor de muzieksoort. In de black metal is het een kunst om van herhalende gitaarpartijen iets sinisters te creëren zonder dat de verveling toeslaat. Bij Orkan is dat niet het geval. De Noorse orkaan weet een paar memorabele momenten neer te zetten, maar faalt in consistentie.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Orkan Label:Bertus
Cook

Phil Cook - Southland MissionNa jarenlang een rol op de achtergrond te hebben vervuld en zeer...

Cover Jeroen Kant - Nooit Genoeg

Jeroen Kant - Nooit Genoeg In 2009 bracht Jeroen Kant zijn eerste plaat uit. Toch maakte het grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT