RECENSIE: The London Souls - Here Come The Girls

London Souls
recensie cijfer 2015-09-10 The London Souls zijn opgericht in 2008 in New York door gitarist/leadzanger Tash Neal en drummer/zanger Chris St. Hilaire. Volgens de heren verliepen de eerste repetities via de mobiele telefoon. Feit is dat er meteen vanaf het begin sprake is van een zekere chemie tussen de twee. Samen met bassist Stu Mahan is de groep compleet. De New Yorkse clubs worden plat gespeeld en in 2011 komt het prima debuut uit: The London Souls; opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios in Londen.

De release van de tweede cd had eigenlijk al in januari 2013 plaats moeten vinden. Helaas trof het noodlot Tash Neal. Zijn taxi werd op brute wijze aangereden op Broadway in New York City. Het bleek om een straatrace te gaan waarbij harder dan 160 kilometer per uur gereden werd en beide auto’s zijn na deze gruwelijke crash doorgereden. Het was kantje boord en een acute hersenoperatie was noodzakelijk. Wonder boven wonder verliep het herstel voorspoedig en muziek bleek hierin een zeer belangrijk medicijn.

Dan is daar gelukkig in 2015 toch de opvolger: Here Come The Girls. Bassist Mahan is na wat geruzie opgestapt en The London Souls gaan voortaan als duo door het leven. Vergelijkingen met groepen als The White Stripes en The Black Keys liggen voor de hand. Echter The London Souls laten een gevarieerder geluid horen. Er zijn niet alleen volop classic rock en blues invloeden te horen maar er wordt ook geëxperimenteerd met andere muziekstijlen zoals folk en zelfs jazz. De heerlijke openingstrack ‘When I’m With You’ is hiervan een mooi voorbeeld met rustigere melodieën en daarbij mooie samenzang. ‘Steady’ doet denken aan Led Zeppelin met vette gitaarpartijen, knallende drums en zanglijnen die door merg en been gaan. Het speelplezier spat er vanaf. Deze lijn wordt voortgezet met nummers als ‘Alone’ en ‘Honey’. Hier word je als luisteraar tevens getrakteerd op een vrolijke orgel, meerstemmige zang en een koeienbel. Maar misschien maken The London Souls wel het grootste verschil als ze flink wat gas terug nemen. Luister maar eens naar ‘Hercules’, ‘Isabel’ of de afsluiter ‘Run Zombie Run’. Wat een pareltjes. Een aantal nummers bevat ook lekker baswerk, benieuwd hoe de twee heren dit live willen gaan oplossen. Het is zeker een band om live aan het werk te zien.

Waar de meeste bands er met een tweede plaat niet in slagen het niveau van het debuut vast te houden slagen The London Souls met vlag en wimpel. Wat een te gek album is Here Come The Girls. De nummers nestelen zich na elke luisterbeurt meer in je hoofd en je ontdekt steeds kleine dingen die je de keer ervoor niet echt zijn opgevallen. Het zijn juist deze kleine dingen die de nieuwe release groot maken. Chapeau!
Recensent:Ivo van Gool Artiest:The London Souls Label:PIMP It
Cover Miguel - Wildheart

Miguel - WildheartSinds de hoogtijdagen van R. Kelly en zijn ‘Ignition (remix)’ is er in...

Cover C Duncan - Architect

C Duncan - Architect De 25-jarige Schot C. Duncan is een veelzijdig artiest. Niet alleen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT