RECENSIE: We Are The Ocean - Ark

WATO
recensie cijfer 2015-07-24 ”These go to eleven”. Het is zeker geen Spinal Tap, maar de mannen van We Are The Ocean hebben wel de ambitie om lawaai te maken. Hun vierde wapenfeit laten ze op ons los met Ark, het tweede album met hun nieuwe frontman Liam Cromby. Ze zochten naar een nieuwe formule, waar ze teruggrepen naar classic rock en de muziek op een natuurlijke manier lieten groeien.

De heren hadden voor de verandering eens geen deadline. Ze konden de songs even opzij leggen, en later verbeteren. Kwaliteitswinst leverde dat jammerlijk genoeg zelden op. De mijlpalen uit hun bestaan: de Vans Warped Tour, en het voorprogramma van Muse in Europa. Hun vierde plaat zouden we niet meteen tot die mijlpalen rekenen.

De drum en gitaarpartijen blijven vaak te eentonig, en ook de teksten getuigen niet meteen van een creatieve bezigheid. ‘I Wanna Be’ en ‘Good For You’ zijn grosso modo twee puberale nummers over liefde die nooit van de grond komen. Een lekkere punkrockshow zien we hier zeker niet losbarsten. Vocaal hebben ze een sterke troef. Screams en hoge noten komen goed tot uiting, maar toch is zanger Liam eerder een te geslepen diamant. Een iets ruwere stem krijgt meer onze voorkeur.

Het lijkt dat ze zelf niet weten welke kaart ze moeten trekken. Neigen ze meer naar punkrock of meer naar poprock. Op een festival als Groezrock zouden ze niet misstaan, ze speelden er immers in 2012, maar toch zou het er een vreemde eend in de bijt zijn. Ons doen ze hard denken aan het Rotterdamse ter zielen gegane Face Tomorrow, dat ook schipperde tussen verwante muziekstijlen.

Er is niet meteen een nummer dat er echt uitspringt. Zowel tussen de rustige nummers als de stevigere nummers blijft alles voorspelbaar en mooi tussen de lijntjes. Toch straalt de groep meer vertrouwen uit bij het hardere oeuvre. Het openingsnummer ‘Ark’ is achteraf gezien samen met ‘The Midnight Law’ de sterkste troef van het album, maar dat zal de algemene kwaliteit van het album niet de hoogte in trekken.
Recensent:Maarten Kreijkamp Artiest:We Are The Ocean Label:JauneOrange
Cover Sweet Billy Pilgrim - Motorcade Amnesiacs

Sweet Billy Pilgrim - Motorcade Amnesiacs Sweet Billy Pilgrim is zo’n band die behoorlijk wat steun heeft vergaard...

Cover The Scrap Dealers - The Scrap Dealers

The Scrap Dealers - The Scrap Dealers The Scrap Dealers is een vijfkoppige formatie uit Luik die zich laat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT