RECENSIE: Tribulation - The Children Of The Night

Tribulation
recensie cijfer 2015-06-26 Tribulation is een vreemde eend in de bijt binnen het extreme muziekgenre. Hoewel de band in het algemeen wordt omschreven als een vertegenwoordiger van de Zweedse deathmetal, heeft Tribulation meerdere noten op haar zang en wijkt het per album meer af van het deathmetalhokje waarin men de band graag plaatst. Allereerst hebben de kwaadaardig klinkende vocalen van Johannes Andersson meer een blackmetalgehalte dan dat we een echte grunt horen.

De muziek op The Children Of The Night, het derde album van de heren, bevat amper nog traditionele deathmetal riffs, maar vooral breed uitwaaierende gitaarpartijen en zelfs progrock-achtige stukken. Het best hoorbaar is dit in ‘Strains Of Horror’ dat nog begint als een Tiamat song ten tijde van Wildhoney, maar gaandeweg transformeert naar een jaren zeventig progrocknummer. In het daaropvolgende ‘Holy Libations’ maakt de band het nog bonter door te beginnen alsof King Crimson staat te spelen, maar daarna het nummer toch nog in een stevige rocksong met kwaadaardige zang verandert.

De meeste deathmetal vinden we terug in het vrij vlotte ‘Melancholia’ en openingsnummer ‘Strange Gateways Beckon’ dat een fraaie riff bevat die zomaar van Opeth had kunnen zijn.

Een ander opvallend nummer is ‘In The Dream Of The Dead’ dat psychedelisch begint en een mooi weemoedig gitaargeluid bevat. Ook het afsluitende ‘Music From The Other’, voorafgegaan door een soundscape van drie minuten, is een traag meanderend epos dat de aandacht zeven minuten lang opeist.

The Children Of The Night is een album van een band die per plaat steeds ongrijpbaarder wordt. Het begrip deathmetal is op de muziek van Tribulation al lang niet meer van kracht, maar de desolate sfeer en unheimische uitstraling van de muziek zorgt ook op dit derde album van de vier heren voor een flinke dosis kippenvel.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tribulation Label:Century Media
Cover Deez Nuts - Word Is Bond

Deez Nuts - Word Is BondAls er met een album een persbericht van anderhalf kantje is meegestuurd, is...

Cover Fruit of the Original Sin - The Black Lodge

Fruit of the Original Sin - The Black Lodge Op de voorkant van het nieuwe album van Fruit Of The Original Sin prijkt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT