RECENSIE: Brandon Flowers - The Desired Effect

Brandon Flowers
recensie cijfer 2015-06-17 De meeste mensen zullen Brandon Flowers kennen als frontman van The Killers. Vijf jaar geleden bracht hij zijn eerste soloalbum uit. In de vijf jaar die volgden kwamen The Killers in 2012 nog met het tegenvallende Day & Age en nu is Flowers terug met een tweede soloalbum, genaamd The Desired Effect. Zijn kenmerkende stemgeluid en de verwijzingen naar het glanzende popgeluid uit de jaren ’80 en ’90 doen in de verte nog aan The Killers denken, maar ook met dit tweede album maakt Flowers duidelijk dat hij ook solo een stevige troef in handen heeft.

Albumopener ‘Dreams Come True’ laat een wijds geluidspalet horen en opent met trompetten en glittergeluiden. Flowers’ stem wordt ondersteund door achtergrond zang en de muziek doet meteen denken aan het verlichte en glamorous Las Vegas, de stad waar The Killers hun oorsprong vonden. De voorliefde voor muziek uit de jaren ’80 komt tot een hoogtepunt in ‘I Can Change’, een samenwerking met Neil Tennant van de Pet Shop Boys. Het nummer bevat tevens een sample van het nummer ‘Smalltown Boy’ van Bronski Beat. Het resultaat is een onvervalste verwijzing naar de jaren ’80, verpakt in een heerlijk nummer. Ook single ‘Can’t Deny My Love’ is een prijsnummer. Zo gaat Flowers nog wel even door, echte missers staan er niet op zijn tweede plaat. Op ‘Lonely Town’ gaat zijn stem zelfs door de vervormer en de synthesizergeluiden maken de jaren ’80 belevenis compleet.

Kleurrijk, poppy en soms een tikkeltje cheesy. Dat is de nieuwe plaat van Brandon Flowers allemaal. Hij verkent de muziek uit de jaren ’80 en geeft er zijn eigen draai aan. Op een aantal momenten hoor je The Killers terug door het gebruik van gitaren, maar de injectie pop is zo nadrukkelijk aanwezig dat Flowers dat ook moeiteloos weer van zich af schudt. Het is een verademing dat de frontman van de band die fantastische albums als Hot Fuss en Sam’s Townmaakte, na het teleurstellende Day & Age met deze ijzersterke plaat komt. Misschien niet helemaal eerlijk om steeds die vergelijking te maken met The Killers, maar stiekem zou het mooi zijn als hij het geluid van The Desired Effect meeneemt naar het volgende project van zijn band. Dit album heeft in ieder geval het beoogde effect om de luisteraar volledig in te pakken.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Brandon Flowers Label:Island
Cover Fatboy Slim - Halfway Between The Gutter And The Stars: 15th Anniversary

Fatboy Slim - Halfway Between The Gutter And The Stars: 15th...Het is nog maar vijftien jaar geleden dat Fatboy Slim zijn Halfway Between...

Cover Seasick Steve - Sonic Soul Surfer

Seasick Steve - Sonic Soul Surfer Leeftijd zegt niets over jeugdigheid van geest en je grote geluk kan je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT