RECENSIE: FM Laeti - For The Music

FM Laeti
recensie cijfer 2015-05-06 Laetitia Bourgeois is geboren op het Caribische eiland Guadeloupe en groeide op in een zeer muzikaal gezin. Haar moeder richtte een muziekschool op, haar vader is drummer en speelde met verschillende jazzensembles en haar stiefvader is klassiek pianist. In Nederland maakten we dit jaar kennis met haar muziek tijdens Eurosonic/Noorderslag, maar aan het bezoek aan Groningen ging een wereldreis vooraf. Na de scheiding van haar ouders, verhuisde Laetitia naar het koude Canada. Ze sloot zich aan bij het lokale conservatorium waar haar stem haar instrument werd. Vlakbij Chicago, Illinois, studeerde ze kunst en theater aan Knox College.

Na het behalen van haar diploma vertrekt ze naar Parijs, waar Laetitia in 2009 te gast is bij radioprogramma Radio Campus. Hier ontmoet zij de singer-songwriter François-Marie Dru. Het klikt direct en de twee muzikanten vormen het duo FM LAETI, waarbij componist, producer en tevens broer van François-Marie, Pierre-Marie Dru zich aansluit. In mei 2011 komt de single ‘Rise In The Sun’ uit, dat wordt gevolgd door het eerste album It Will All Come Around. Na een tour van twee jaar, duiken Laeti, FM en PM de studio in en schrijven zij het tweede album For The Music.

For The Music wordt geopend met ‘Wanna Dance’, een catchy nummer met een flink discogeluid dat doet denken aan klassiekers als ‘I’m So Excited’. Ook in ‘Rock Matata’ is de liefde voor disco duidelijk hoorbaar. In de titeltrack ‘For The Music’ en afsluiter ‘The Cove’ laat FM LAETI op een funky wijze, inclusief steeldrum, de Caribische roots doorklinken. Dat het duo geïnspireerd is door soul en jazz, wordt duidelijk in ‘The Night Has Begun To Call’. Al lijkt het nummer wel verdacht veel op producties van Mark Ronson voor Amy Winehouse. Met ‘Run Run Run’ en ‘We Go Slow’ slaat het duo de spijker op zijn kop. De nummers zijn spannend, hebben heerlijke gitaarrifjes en basloopjes en kloppen qua productie helemaal.

Op de productie van het album valt weinig aan te merken. De arrangementen zitten goed in elkaar en de stem van Laetitia heeft een fijne soulvolle klank. Toch zijn vergelijkingen met andere artiesten snel gemaakt en blijft het duo wel erg binnen de lijntjes. Hopelijk groeit FM LAETI verder, want het heeft zeker potentieel en veel van de songs swingen de pan uit.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:FM Laeti Label:TCBYML
Cover Matthew Barber - Big Romance

Matthew Barber - Big RomanceMuzikaliteit zit vaak in de familie, dat is al vaker gebleken. Bekende...

Cover Caught A Ghost - Human Nature

Caught A Ghost - Human Nature Volgens Jesse Nolan van Caught A Ghost zeiden bluesmuzikanten vroeger na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT