RECENSIE: Doldrums - The Air Conditioned Nightmare

Doldrums
recensie cijfer 2015-06-01 Alles is vaag omtrent Doldrums. Zelfs de naam, want wie gaat zoeken naar de website van de band, wordt doorverwezen naar de site voor de band Endless Doldrums. Die naam siert bovendien de pagina’s met lyrics die bij de nieuwe cd The Air Conditioned Nightmare zijn gesloten. En de zanger, heet die nu Eric Woolhead of Airick Woolhead?

De verwarring past bij de muziek. Op soundcloud noemt de band zelf de electronische spacepop ze maken ‘uneasy listening’ en daarmee slaan ze de spijker op zijn kop. De tien liedjes op The Air Conditioned Nightmare luisteren niet lekker weg, verre van zelfs. Vreemde opbouw, storende effecten, ongemakkelijk overslaande beats, nergens een lekkere hook of een goede melodie. Het doet de gemiddelde luisteraar denken dat er een paar idioten zijn losgegaan op de synthesizers.

Maar niets is minder waar en dat verraadt de randvoorwaarden voor de cd. Neem nu de teksten. Die zijn krankzinnig, de een beter dan de ander. Kijk naar de openingszinnen van ‘Blow Away’: ,,Honey, let’s get rid of the kids, the pets are allergic to them. I open up the fridge every 30 seconds and stare around for a while.’’ Deze band heeft als doel om verwarring te scheppen en om de luisterervaring zo moeilijk mogelijk te maken.

Het Canadese gezelschap slaagt daar perfect in. Gedragen door de dromerige zang van Woolhead worstelt de luisteraar zich door het album heen, om daarna verwonderd terug te blikken op hetgeen hem net is overkomen. Het is geen muziek voor de radioluisteraars die op The Air Conditioned Nightmare passeert, maar wel voor de muzikale filosofen. Waarschijnlijk wordt het nooit helemaal duidelijk wat er in de hoofdjes van de makers omging, maar dat maakt het wel zo spannend.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Doldrums Label:Subpop
Cover Michael Price - Entanglement

Michael Price - EntanglementWanneer de vraag: ”Noem een bekende hedendaagse componist?” gesteld zou...

Cover Rose Windows - Rose Windows

Rose Windows - Rose Windows Rose Windows is een zes koppige psychedelic rock- en folkformatie uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT