RECENSIE: Noisia - Ten Years Of Vision Recordings

Noisia
recensie cijfer 2015-05-04 Ten Years Of Vision Recordings is een dubbelaar met maar liefst 24 tracks, waarvan 22 nummers uit de catalogus van het label komen en twee nummers nieuw gereleased zijn. De 22 bestaande tracks zijn geselecteerd door Noisa. Deze verzamelaar biedt drum & bass liefhebbers ruim twee uur luisterplezier en bevat naast nummers van Noisia zelf ook tracks van andere artiesten in het genre, zoals Black Sun Empire, Phace en The Upbeats. Het geheel levert een vrij onheilspellende plaat op met veel stevige beats. Dus niet per se een album om thuis op je gemak op te zetten. Deze plaat komt het beste tot zijn recht wanneer je je gedachten verplaatst naar een live drum & bass concert. De speelduur van de plaat is dan ook gelijk aan een volwaardige setlist.

De release van de plaat valt samen met de aankondiging van de nieuwe Europese tour genaamd ‘Noisia Invites’, waarmee de Groningse producers door acht Europese landen op tour zullen gaan. Deze verzamelaar biedt dus een prima optie om in de stemming te komen voor één van die optredens. Een track als ‘Exodus’ weet het live gevoel prima te vangen door er naast een hypersnelle beat ook MC vocalen en kerkelijke zang tegenaan te smijten. Het is bijna too much, maar het werkt. De muziek is opzwepend en extreem energiek. Toch is de context waarin je deze verzamelaar luistert essentieel, want zomaar op de bank op een relaxte middag zal de muziek alles behalve goed tot zijn recht komen. Het is lastig om bij deze muziek stil te blijven zitten. Een nummer als ‘Canonball’ weet de explosiviteit van het genre perfect te vangen. Gelukkig wordt er zo nu en dan ook wat gas terug genomen, tijdens ‘Thursday’ kan de luisteraar een kleine adempauze nemen.

De explosiviteit komt bijna in elk nummer terug. Het verzamelde werk is daarnaast een prima gebalanceerd geheel geworden waarbij ruwe muziek wordt afgewisseld met meer gepolijste nummers en waarbij het machinale geluid wordt gevarieerd met organische klanken. Op de selectie van de tracks uit het archief van Vision Recordings is daarom weinig aan te merken.

Als geheel is Ten Years Of Vision Recordings een prima samenvatting van wat het label te bieden heeft, maar het is ook een uitputtingsslag, kijkend naar de lengte van de plaat en naar de muziek zelf. De muziek zal ongetwijfeld goed tot zijn recht komen in een live-uitvoering. Deze plaat is daarom een goed voorproefje van de tien shows die Noisia in 2015in verschillende Europese landen ten uitvoering zal brengen. De laatste twee nummers van het album omvatten twee nieuwe tracks, ‘Reptilians’ (een samenwerking met Mefjus & Hybris) en ‘Incessant’, die deze verzamelaar als klap op de vuurpijl nog een extra energiestoot meegeven.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Noisia Label:News
Cover The Brian Jonestown Massacre - Musique De Film Imagine

The Brian Jonestown Massacre - Musique De Film Imagine The Brian Jonestown Massacre heeft altijd wel een artistiek randje aan hun...

Prodigy

The Prodigy - The Day Is My Enemy In de jaren negentig was The Prodigy één van de meest vernieuwende en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT