RECENSIE: Chilly Gonzales - Chambers

Chilly
recensie cijfer 2015-05-08 Chilly Gonzales, de artiest waarvan je dacht dat je niks van hem zou kennen. Jason Charles Beck is onder andere bekend van zijn samenwerkingen met Daft Punk, Feist en Boys Noize. Chambers is de opvolger van Solo Piano II. De titels van zijn werken laten geen ruimte voor verbeelding over. Zo is Chambers een plaat vol kamermuziek. Toch zijn er kleine nuances uit andere genres te horen. Het is niet wat het lijkt.

De invloed van popmuziek is subtiel verworven in de muziek. ‘Advantage Points’ klinkt overduidelijk als klassieke muziek, maar de structuur is geleend van de popmuziek. Het maakt zijn muziek toegankelijk en tegelijkertijd authentiek. Samen met het Duitse Kaiser Quartet creëert hij een orkestraal stuk dat vanaf de eerste luisterbeurt al herkenbaar klinkt. Nergens gaat hij over in een onnavolgbare experimenteerdrift of megalomanie. Arrogant zou je hem wel kunnen noemen, misschien komt dat door zijn verleden als mc.
De bekende rapper Drake bleek een fan te zijn van zijn werk. Hij gebruikte ‘The Tourist’ van Gonzales als ‘Outro’ voor So Far Gone. Dit soort waardering voor zijn werk vertaald zich soms naar de manier waarop hij zijn nummers betiteld. De track ‘Sample This’ is een voorbeeld hiervan. Op de afsluiter ‘Myth Me’ horen we Gonzales de titel lispelen zodat het lijkt alsof hij zingt ”you’re gonna miss me”. Natuurlijk zullen we dat Gonzales.

Er staan een handvol tracks op Chambers die de moeite zijn om te beluisteren. Het eerder genoemde ‘Advantage Points’, maar ook ‘Green’s Leaves’ en ‘Switchcraft’. Ondanks de interesse van Gonzales in andere genres is er weinig van terug te horen. Het zijn details die de gemiddelde luisteraar niet zal opvallen. Hij lijkt ervoor te kiezen om dit niet te doen. Toch is het een gemiste kans, aangezien hij een aantal bekende muzikanten op zijn lijst heeft staan. Zijn album is een verzameling prima nummers die best wat kleur kunnen gebruiken.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Chilly Gonzales Label:Gentle Threat
Proclaimers

The Proclaimers - Let`s Hear It For The DogsIn 1988 bracht de Schotse eeneiige tweeling Charlie en Craig Reid met hun...

Cover The Answer - Raise A Little Hell

The Answer - Raise A Little Hell Met een bandnaam als The Answer zou je haast niets anders verwachten dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT