RECENSIE: The Gospel Sessions - The Gospel Sessions Vol. 1

Gospel Sessions
recensie cijfer 2015-03-30 Onno Smit en Paul Willemsen, bekend van Beans & Fatback en Lefties Soul Connection, vroegen zich af wat er van de gospel over zou blijven wanneer je het genre zou ontdoen van al haar muzikale begeleiding. Ze gingen de samenwerking aan met de Amerikaanse zangeres Michelle David en vulden The Gospel Sessions Vol. 1 enkel met drumritmes en gitaarriffs. Hiermee willen de drie muzikanten buiten de gebruikelijke kaders denken.

Met name deze gitaarriffs maken de connectie met Beans & Fatback duidelijk. ‘By And By’ heeft een funky gitaarritme dat ook heel goed bij het Nederlandse gezelschap past. Het ritme wordt heerlijk opgeschroefd en het nummer doet gelijk denken aan de Mississippi Blues. Het is echter voornamelijk de stem van Michelle David die de hoofdrol speelt op deze plaat. Tijdens ‘Can’t No Grave’ valt ze op haar best te horen. De gitaar staat volledig in het teken van het bijna a capella gezongen nummer. De zangeres legt veel emotie in de tekst en maakt het nummer daarmee het hoogtepunt van de plaat.

Met The Gospel Sessions Vol. 1 willen Onno Smit en Paul Willemsen alle clichés die er rond de gospel bestaan vermijden. Het is interessant dat in het persbericht automatisch de link gelegd wordt met Hammond orgels, grote koren en de gebruikelijke handclaps. Het Hammond orgel is geen standaard element van de gospel en de drumritmes lijken meer dan regelmatig geïnspireerd op de beschreven handclaps. ‘He Chose Me’ draait zelfs volledig om handclaps. Alles aan zangeres Michelle David ademt ook gospel. Haar stemgeluid is heel duidelijk geschoold in deze Amerikaanse traditie en ze legt haar emotie in dezelfde traditie in de nummers. Daarmee is The Gospel Sessions Vol. 1 een zeer degelijke gospelplaat. Een project dat afrekent met alle cliches is het echter niet geworden. Integendeel. Dit is de eerste release van een reeks van drie, wellicht dat er op een volgend project meer ruimte voor het experiment gevonden kan worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Gospel Sessions Label:Excelsior Recordings
Cover Douglas Firs - The Long Answer Is No

Douglas Firs - The Long Answer Is No Douglas Firs , de band rondom Gertjan van Hellemont, brengt twee jaar na hun...

Cover Calexico - Edge Of The Sun

Calexico - Edge Of The Sun Het genre waar Calexico zich in begeeft is het beste te bestempelen als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT