RECENSIE: Johnny Marr - Playland

Marr
recensie cijfer 2014-12-17 Niet alleen Morrissey bracht dit jaar een nieuwe plaat uit, ook zijn oude bandmaatje, Johnny Marr kwam onlangs met nieuw werk. Marr is natuurlijk vooral bekend van zijn werk met The Smiths, maar hij zat ook in onder meer The Cribs, The The en Modest Mouse. Na The Messenger uit 2013 is Playland Marrs tweede soloplaat.

De muziek op Playland ligt enigszins in het verlengde van Marrs werk met The Cribs, maar dan wel een stukje minder rafelig en met wat meer oog voor melodie. Hoogtepunt van het album is ongetwijfeld de eerste single ‘Easy Money’, een nummer dat je na één keer horen al niet meer uit je hoofd krijgt. Ook de huidige single ‘Dynamo’ behoort tot de hoogtepunten op Playland, mede door het heerlijke gitaargeluid.

De meeste nummers op Playland zitten in dezelfde hoek als de twee singles. Lekker uptempo, stevig en met een hoofdrol voor de gitaar. Opener ‘Back In The Box’ en ‘Boys Get Straight’ zijn snel en aan de nerveuze kant. De titeltrack is wat bombastischer en bevat beukende drums. Afsluiter ‘Little King’ heeft een zeer catchy refrein.

Twee opvallende uitzonderingen zijn ‘The Trap’ en ‘This Tension’. Deze songs klinken een stuk melancholischer en ook wat rustiger. In ‘This Tension’ zijn het vooral de dominante baslijn en de U2-achtige gitaarlijntjes die opvallen. ‘The Trap’ moet het juist vooral hebben van de lekkere melodie.

Na het uiteenvallen van The Smiths zocht Marr zijn heil jarenlang in allerlei bands en samenwerkingen, maar met deze tweede soloplaat bewijst hij ook prima op eigen benen te kunnen staan. Playland bevat uitstekende songs, met een paar hele sterke uitschieters en het album vormt bovendien een mooi geheel. Marr is natuurlijk niet de allerbeste zanger, maar ook op het vocale vlak weet hij behoorlijk te overtuigen. Playland is al met al een uitstekende plaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Johnny Marr Label:Warner
Cover dEUS - Selected Songs 1994-2014

dEUS - Selected Songs dEUS is zonder twijfel één van de beste groepen van het Europese vasteland....

Orange Apple

Orange Apple - Generation Late Je moet tegenwoordig van goeden huize komen als je teksten wil verkondigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT