RECENSIE: Vinsky - And The Moon Shines On

Cover Vinsky - And The Moon Shines On
recensie cijfer 2014-06-06 Na drie jaar lang zwoegen en zweten, is het eindelijk zo ver: Vinsky laat ons kennismaken met hun debuutalbum And The Moon Shines On. De uit Amsterdam en Groningen afkomstige band laat zien dat het echte alleskunners zijn. Songwriter, zanger, gitarist én producer Zoli Soos heeft speciaal voor dit album verschillende muzikanten van zijn huidige en voormalige bands bij elkaar gebracht om samen dit grote muzikale experiment, dat in feite het album het beste omschrijft, aan te gaan.

Het meest opmerkelijke aan het album is dat de diversiteit in de nummers vrij hoog is. Niet alleen qua instrumenten, maar ook zeker qua zang. Waar de ene helft van de nummers door Aleksandra Popovska in het Engels worden gezongen, zo neemt Zoli Soos de Hongaarse songs voor zijn rekening. Beide weten de nummers met veel gevoel en een zwoele, verhalende stem over te brengen naar de luisteraar. Popovska weet haar nummers een ietwat theatraal geluid mee te geven waar Soos een wat meer passendere stem heeft voor het genre waar de muziek in gecategoriseerd wordt, namelijk folk.

Op de achtergrond worden deze zanger en zangeres bijgestaan door een band die goed op weg is met het experimenteren met verschillende muziekinstrumenten. Zo is de muziek naast de wat meer “voor de hand liggende” instrumenten zoals gitaar, bas en dergelijke ook verrijkt met veel Afrikaanse en Braziliaanse percussie, met daarnaast nog een vibrafoon, marimba, contrabas, cello, trompet, accordeon en zelfs elektronica dat allemaal tot het arsenaal van Vinsky toebehoort. Veel van deze instrumenten zijn alleen al terug te vinden in het instrumentale nummer ‘Tuvalu’. Met behulp van deze combinaties en samensmeltingen van klanken slaan zij als band een nieuwe en onderscheidende weg in en daardoor weet de plaat van begin tot eind te boeien. Ieder nummer is hierbij weer een verrassing.

Met de komst van And The Moon Shines On is het duidelijk dat Vinsky muzikaal gezien veel potentie heeft. De plaat straalt talent uit en met dit debuutalbum weten zij zichzelf als muzikanten goed op de kaart te zetten. Naar eigen zeggen hebben zij hun genre omgedoopt tot New European Folk, waarbij het woord ‘new’ wel even extra benadrukt mag worden want Vinsky is nou eenmaal vernieuwend. Voor de echte muziekliefhebber is dit een cd die zeker niet onopgemerkt voorbij mag gaan.
Recensent:Jennifer Worrell Artiest:Vinsky Label:Eigen Beheer
Cover Kalle Mattson - Someday, The Moon Will Be Gold

Kalle Mattson - Someday, The Moon Will Be Gold Kalle Mattson maakt nog maar vier jaar muziek, maar wie naar het...

Cover Cote d'Aver - Proboscis Strangulation

Cote d'Aver - Proboscis Strangulation Grindcore is niet altijd serieus bedoeld. Tenminste dat mag je hopen, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT