RECENSIE: Chet Faker - Built On Glass

chet faker
recensie cijfer 2014-05-05 In sommige gevallen is het prettig dat je je verplicht tot het recenseren van cd’s, waardoor je wel móet luisteren naar bepaalde albums. Want eerlijk is eerlijk: Met hoeveel plezier pak je een cd van de artiest ChetFaker uit de hoes?? Deze door Nicholas Murphy, een Australische student studiotechniek,“verzonnen” ode aan Chet Baker klinkt immers als een slechte parodie die nooit enig niveau lijkt te krijgen. Dat de Australiër wars is van uiterlijk vertoon, blijkt naast deze belachelijke naam ook nog uit het feit dat hij er met zijn rossige wilde haar en zijn flinke baard uit ziet als een zwerver.

In 2011 nam Murphy voor zijn vrienden een cover op van “No Diggity”, de wereldhit van Blackstreet. Het was niet zijn verwachting dat ook hij hiermee een wereldhit zou scoren, maar de song verspreidde zich als een lopend vuurtje.Het gevolg van deze wereldhit was dat hij iets harder ging werken aan zijn eigen debuutalbum, waarna uiteindelijk in april 2014 de release kwam van Built On Glass. Dit debuutalbum is een mooie mix geworden van Jazz, Soul, R&B en elektronische dansmuziek. En tegen alle verwachtingen in, gezien de rare artiestennaam en zijn gebrek aan uiterlijk vertoon, kan dat “mooie” met hele grote hoofdletters geschreven worden.

Het gebeurt maar een enkele keer per jaar dat een plaat je echt verrast. Built On Glass is zo’n plaat. Chet Faker blijkt de perfecte combinatie van James Blake en Air. Het grote gevolg van die combinatie is dat de plaat seks ademt uit al zijn poriën. En niet zo’n beetje ook! R&B zang over elektro heeft nog nooit zo spannend geklonken als op het eerste deel van Built On Glass. De plaat klinkt volledig vrij, wordt nergens geforceerd en houdt ondanks zijn vele elektronische onderdelen toch een ontzettend organisch geluid. Faker weet vanuit zijn achtergrond als technicus blijkbaar exact welke muzieksoorten in elkaar passen en hoe hij dit passen en meten voor elkaar krijgt.

Dat het eerste deel heel spannend klinkt kan in het geval van deze plaat heel letterlijk genomen worden. De artiest heeft namelijk een nummer halverwege op de cd gezet met de titel ‘/’ waarin hij middels een kort stuk tekst ook nog eens duidelijk aangeeft dat er nu een tweede deel van de plaat begint. Op dit tweede stuk zijn de beats wat minder jazzy en neigt Chet wat meer richting de dance. Het lijkt wel alsof hij ook hierin zijn seksthema door wil voeren en naar een muzikaal hoogtepunt toe aan het werken is. Deze climax bereikt hij uiteindelijk als hij aankomt bij “Cigarettes & Loneliness” waar hij je via het nummer “1998” heen leidt.

Een recensie kan enorm lovend zijn, maar het beste om je te overtuigen is om een keer naar zijn single “Talk Is Cheap” te luisteren en je in te laten pakken door het ogenschijnlijke gemak waarmee deze artiest zijn nummer wegzet. De rest van het album is namelijk net zo goed en als de single je aanstaat, dan bevalt de rest je zeker ook!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Chet Faker Label:Pias
Cover Admiral Freebee - The Great Scam

Admiral Freebee - The Great Scam ”Dit is Tom,” zei de actrice waar ondergetekende mee samenwerkte. Ze wees...

Cover Stream of Passion - A War Of Our Own

Stream of Passion - A War of Our Own Stream Of Passion is alweer aan haar vierde album toe. De nieuwe plaat van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT