RECENSIE: Tycho - Awake

Tycho
recensie cijfer 2014-06-06 Het is alweer het vierde album van de Amerikaanse muzikant/producer Scott Hansen, die meer bekend is onder zijn artiestennaam Tycho. Hansen, die op de meeste nummers alles zelf inspeelt, heeft voor dit album gebruik gemaakt van een extra gitarist en drummer. Het album draagt de titel: Awake. Je hoeft gedurende de 35 minuten die het album duurt in ieder geval geen moeite te doen om wakker te blijven.

Wat direct opvalt is dat het album puur instrumentaal is. Geen zang, slechts wat vocale klanken zonder tekst. De muziek heeft het karakter van de soundtrack van een film. Ik zou me perfect kunnen voorstellen hoe de plaat als achtergrond dient voor een nieuwe roadmovie.

Het album klinkt ongelooflijk fris en opgetogen. Het is niet feelgood, maar heeft in ieder geval geen duister karakter. Het luistert lekker weg en zorgt ervoor dat het gaspedaal net even iets verder wordt ingetrapt. Af en toe heeft de plaat zelfs trekjes van een danceplaat. Met name het nummer ‘L’ valt in deze categorie. Hoewel deze muziek prima thuis zou passen op bijvoorbeeld een Lowlands zou een groter dance-festival de band ook zeker niet misstaan.

Hoewel de songs allemaal sterk op elkaar lijken slaat de verveling geen moment toe. Precies op het juiste moment weet de Amerikaan weer iets te doen waardoor je weer direct geboeid bent. Zo ook het nummer ´Dye´, het vierde liedje op de plaat. De eerste drie songs op Awake hadden een sterke gelijkenis, maar op ´Dye´ gaat de muziek weer net even de andere kant op, zonder af te wijken van de sterke psychedelische formule.

Tien jaar na zijn eerst release laat Tycho horen nog prima in staat te zijn om mooie muziek te maken. Awake gaat nergens vervelen, maar laat juist horen dat de ambient muziek ongelooflijk veel bestaansrecht heeft. Hoewel ondergetekende erg van de liedjes met zang is, heeft hij met veel plezier en bewondering geluisterd naar dit prachtalbum.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Tycho Label:Konkurrent
Cover Death Vessel - Island Intervals

Death Vessel - Island IntervalsAl jaren lijken streamingsdiensten en muziekdownloads het te winnen van de...

Cover Samaris - Silkidrangar

Samaris - Silkidrangar Zomer betekent voor veel muziekliefhebbers ook nieuwe bandjes ontdekken en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT