RECENSIE: U-God - The Keynote Speaker

ugod keynote
recensie cijfer 2013-09-06 Terwijl de Wu-Tang Clan dit jaar het twintigjarig jubileum viert van hun eerste album Enter The Wu-Tang (36 Chambers), brengt Clan-lid van het eerste uur U-God zijn vierde soloalbum Keynote Speaker uit. Het album is geproduceerd door mede-Clan-lid RZA, die de plaat uitbrengt op zijn label Soul Temple. Terugkijkend op de reacties op het werk van U-God, lijkt het alsof hij altijd wat meer te bewijzen heeft gehad dan de andere Clan-leden. Mogelijk is dat een gevolg van het feit dat hij op Enter The Wu-Tang nauwelijks te horen is, omdat hij een groot deel van de opnameperiode in de gevangenis zat vanwege drugsbezit. Ook kan een rol spelen dat hij in 1999 pas als een van de laatste Clan-leden zijn solodebuut maakte met Golden Arms Redemption. Het heeft hem niet minder gretig gemaakt en met zij nieuwe plaat zet hij hoog in. In een interview met The Daily Beast noemde hij het zijn Illmatic, refererend aan de plaat van Nas. Een gewaagde uitspraak.

‘U.G.O.D. Radio!’, de openingsskit is een feit en wordt opgevolgd door de titeltrack. Een wat uptempo beat met nadrukkelijk aanwezige blazers en een gitaarloopje op de achtergrond. U-god gaat er direct stevig tegenaan, maar waagt zich niet aan het complexere flow- en rijmwerk. Na de track ‘Heads Up’, met Jackpot en GZA, dat qua beat klinkt zoals we van de laatste Wu-Tang gerelateerde platen wel gewend zijn, volgt het sterkste deel van de plaat. Het nummer ‘Fire’ heeft een minimale beat en de nadruk ligt dan ook op de raps van U-God, die de flow inmiddels aardig te pakken heeft, en wordt bijgestaan door Jackpot en Method Man. De coolste beats van de plaat zijn te horen in het nummer ‘Fame’, waarin het lijkt alsof Apollo Brown aan de knoppen heeft gezeten, en het jazzy nummer ‘Heavyweight’. Tot slot rapt U-God heel pakkend op het nummer ‘Skyscraper’, maar het refrein doet hierin wat afbreuk aan de kracht van het nummer.

Op de tweede helft van de plaat weet U-God de aandacht dan nog maar moeilijk vast te houden. De beats zijn minder goed en/of meer van hetzelfde, inhoudelijk valt hij in herhaling en gedurende de plaat raak je een beetje uitgeluisterd op zijn monotone stem. Hoewel U-God nergens door de bodem zakt, moet geconcludeerd worden dat hij met Keynote Speaker niets nieuws brengt, dat de plaat kwalitatief niet goed genoeg is om toch te blijven boeien en dat hij daarnaast simpelweg te lang duurt.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:U-God Label:Soul Temple
Cover Alela Diane - About Farewell

Alela Diane - About FarewellDe fans van het eerste uur zullen opgelucht adem halen: Alela Diane grijpt...

ghostface killa twelve

Ghostface Killah - Twelve Reasons To Die - The Brown Tape De Wu-Tang Clan is een van de grootste, bekendste en meest invloedrijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT