RECENSIE: Editors - The Weight Of Your Love

Editors
recensie cijfer 2013-07-18 In ruim zeven jaar als recensent deelde ondergetekende slecht tweemaal de maximale score van vijf sterren uit. Eén van deze twee keer betrof het An End Has A Start, het tweede album van de Britse groep Editors.

Na deze geweldige plaat kwam de band met het gewaagde, maar niet over de gehele linie even sterke In This Light And On This Evening. Na de tournee bij deze plaat begon de band meteen aan nieuw materiaal te werken, maar hierbij ontstonden spanningen binnen de groep. Het bleek dat gitarist Chris Urbanowicz andere ideeën had over de muzikale richting van Editors dan de andere leden van de band. De boel escaleerde en uiteindelijk werd Urbanowicz gevraagd om op te stappen. Even leek deze gebeurtenis het einde van Editors te betekenen, maar de band besloot om toch door te gaan. Urbanowicz werd vervangen door Justin Lockey, voormalig gitarist van Yourcodenameis:milo.

Door al deze verwikkelingen heeft het even geduurd, maar een kleine vier jaar na In This Light And On This Evening is nu het vierde Editors-album verschenen. The Weight Of Your Love klinkt heel anders dan zijn voorganger. De elektronica en synthesizers zijn samen met Urbanowicz de deur uit gegaan en Editors klinkt weer als een gitaarband.

Editors grijpt op The Weight Of Your Love deels terug op de sound van de eerste twee albums, maar kiest wel meer voor een echte rocksound en minder voor de new wave-invloeden. Mede hierdoor klinkt de band een stuk minder scherp dan voorheen. Bij eerste beluistering lijkt The Weight Of Your Love zelfs op een regelrechte teleurstelling uit te draaien. De single ‘A Ton Of Love’ (“Desire”) is een nogal platte stadionstamper en ook de rest van het materiaal weet in eerste instantie niet te overtuigen.

Bij nadere beluistering blijkt er echter genoeg moois op The Weight Of Your Love te staan. Het wat dreigende ‘The Weight’ is bijvoorbeeld een mooie albumopener en het door een sterke baslijn gedragen ‘Sugar’ is ook behoorlijk goed. Het op zich mooie ‘What Is This Thing Called Love’ wordt gekenmerkt door een weelderig strijkarrangement, dat vooral aan het eind van het nummer nogal gaat tegenstaan. Ook ‘Nothing’ wordt gedragen door strijkers, maar op een manier die wel wat aan de Beatles-klassieker ‘Eleanor Rigby’ en dit is dus wel mooi nummer.

Hierna volgt een drietal songs waarin Editors weer even klinkt zoals op de eerste twee albums. Vooral ‘Formaldehyde’ is goed, maar ook ‘Hyena’ en het iets rustigere ‘Two Hearted Spider’ mogen er zijn.

Al met al blijkt The Weight Of Your Love bij herhaalde beluistering genoeg moois te bevatten. Desondanks is het duidelijk de minste Editors-plaat tot nu toe.

Naast de gewone versie van The Weight Of Your Love is er ook een luxe editie met vijf bonustracks. Het gaat om drie outtakes en daarnaast akoestische versies van ‘Hyena’ en ‘Nothing’. Deze vijf nummers vormen een mooie aanvulling, zeker voor de liefhebbers.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Editors Label:Pias
Cover Powerworld - Cybersteria

Powerworld - CybersteriaVoor een verse portie powermetal moet je bij de Duitse band Powerworld...

Cover Gov't Mule - Shout!

Gov't Mule - Shout! Het tiende album van Gov’t Mule sluit af met ‘Bring On The Music’ en dat is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT