RECENSIE: Suuns - Images Du Futur

Cover Suuns - Images Du Futur
recensie cijfer 2013-04-20 De Canadese band Suuns heette aanvankelijk Zeroes, maar er bleek al een Amerikaanse band te zijn met die naam. Het viertal uit Montreal moest dus op zoek naar een andere naam en koos voor Suuns, Thais voor Zeroes. De band debuteerde in 2010 met het overtuigende Zeroes QC en komt nu terug met opvolger Images Du Futur. Deze titel verwijst naar een tentoonstelling die van 1986 tot 1996 in Montreal te zien was. Hierin werden allerlei apparaten tentoongesteld, die destijds zeer futuristisch waren, maar nu hopeloos verouderd overkomen.

Suuns produceerde Images Du Futur zelf en Jace Lasek van The Besnard Lakes trad op als engineer, net als bij voorganger Zeroes QC. Desondanks is het geluid op het nieuwe album wel wat anders dan op het debuut. De sound is meer elektronisch en er is minder ruimte voor noisy gitaren. Suuns klinkt hierdoor op Images Du Futur opener en iets toegankelijker dan voorheen. Wat gebleven is, is de moeilijk verstaanbare, wat lijzige zang van Ben Schemie. Deze is mede verantwoordelijk voor de wat melancholische sfeer op Images Du Futur.

De verandering in sound is niet meteen hoorbaar. Albumopener ‘Powers Of Ten’ begint met een snelle, krasserige gitaar en ontpopt zich tot een slepende song vol ingehouden spanning, opbouwend naar een noisy einde. In het rustigere ‘2020’ horen we echter de meer open, elektronische sound met wat synthesizergeluiden over een basis van bas en drums. Songs als ‘Minor Work’ en ‘Edie’s Dream’, met zijn heerlijke, loom groovende baslijn, liggen in het verlengde van ‘2020’. Dit geldt ook voor de, in het begin aan Kaftwerk refererende, afsluiter ‘Music Won’t Save You’.

Het in 2011 al op single verschenen ‘Bambi’ doet wel wat denken aan een ingehouden versie van de eveneens Canadese band Holy Fuck. In ‘Sunspot’ doen de drums en de zoemende bas nogal jazzy aan en ‘Mirror Mirror’ is een slepende rock-achtige song. De mooiste track op Images Du Futur is echter de titeltrack, een drony soundscape die doet denken aan de experimenten van Bowie en Eno. Alles bij elkaar is Images Du Futur een zeer sterke plaat, die zijn voorganger makkelijk overtreft.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Suuns Label:Secretly Canadian
Cover Lisa Germano - No Elephants

Lisa Germano - No ElephantsAl vanaf de jaren negentig maakt Lisa Germano bijzondere muziek waarin ze...

Cover The Flaming Lips - The Terror

The Flaming Lips - The Terror In april vorig jaar brachten The Flaming Lips het album The Flaming Lips...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT