RECENSIE: Anthony's Putsch - Anthony`s Putsch

Cover Anthony's Putsch - Anthony`s Putsch
recensie cijfer 2012-10-14 Anthony’s Putsch is de formatie rond en tevens de titel van het debuut van de uit Groningen afkomstige Theun Supheert. Voor het zoeken van goede mensen om hem muzikaal te begeleiden hoefde hij niet erg ver van huis. Zijn zussen Mariëlle en Lienke begeleiden hem als zangeressen en ook zijn vader Henk doet als accordeonist nog een duit in het zakje.

Een Putsch, niet het meest gangbare woord, is een revolutie of een overname. Dit zal hoogstwaarschijnlijk duiden op het feit dat Supheert, die eigenlijk drumleraar is, nu zelf de muzikale leiding in handen genomen heeft. Dit resulteert echter in een album wat verre van een revolutie genoemd kan worden. Opener ‘Find Your Way’ is een nummer met een duidelijke Beatles invloed en het tweede nummer ‘The Worst Day’ zou je op het eerste gehoor haast toeschrijven aan Manu Chao. Maar eerlijk is eerlijk, dit zijn geen verkeerde namen om mee vergeleken te worden. Wanneer je in de eerste twee nummers al vergeleken wordt met een van de beste bands ter wereld en daarnaast een potentiële zomerhit uitbrengt, ben je gewoon goed bezig. Hierbij dient overigens ook nog een eervolle vermelding uit te gaan naar de clip van dit tweede nummer.

In deze clip laat Theun via een koptelefoon allerlei verschillende mensen zijn album horen. Deze luisterende mensen zijn stiekem gefilmd en hebben naderhand te horen gekregen dat ze gefilmd waren en daarbij de vraag gekregen of ze ook daadwerkelijk in deze clip mee wilden spelen. Dit frisse concept heeft uiteindelijk geresulteerd in een hele eerlijke clip. En dat woord “Fris” is feitelijk ook het sleutelwoord van het hele album, samen met zijn begeleiding weet Theun een fris album te creëren waar toch een melancholische ondertoon aan gehangen is. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is het nummer ‘Song For’, met zijn vader die als gastartiest een heerlijke melancholie toevoegt met zijn accordeon.

Het is een album geworden wat heerlijk weg luistert, maar wat toch niet lichtvoetig geworden is. Het is ons nog niet duidelijk wie Anthony is en een revolutie kan het met de beste wil van de wereld ook niet genoemd, maar het is wel een ontzettend lekker debuutalbum met herkenbare muziek geworden.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Anthony's Putsch Label:Eigen Beheer
Cover House of Cosy Cushions - Haunt Me Sweetly

House of Cosy Cushions - Haunt Me Sweetly House Of Cosy Cushions , is een Nederlands/Ierse band ,opgericht in...

Cover Magnum - On The 13th Day

Magnum - On The 13th Day De geschiedenis van Magnum gaat terug tot in de seventies en zodoende mogen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT