RECENSIE: Antony and The Johnsons - Cut The World

Cover Antony and The Johnsons - Cut the World
recensie cijfer 2012-10-11 Er is zoveel gezegd en geschreven over Antony Hagerty en zijn Johnsons. En eigenlijk is dat het ideale plaatje voor een muzikant. Zo bijzonder zijn dat men er altijd wel een (andere) mening over heeft. Voor Antony And The Johnsons geldt dit zonder meer. De één vindt het geniaal, de ander kan er niet naar luisteren. De muziek van de groep is te intens beladen of het raakt je tot in het diepste van je ziel. Het is allemaal al eens voorbij gekomen, en het mooie is: het klopt allemaal. Maar hoe je het ook ziet, het is uniek en bovendien schitterende muziek.

De eerste keer dat ondergetekende Antony And The Johnsons live zag, was ten tijde van I Am A Bird Now, een sterk album met daarop persoonlijke favoriet ‘Fistful Of Love’. Zonder enige voorkennis aanschouwde ik de bandleden, die allen gekleed in het zwart met hun intense muziek wisten te verstillen in een zaal waar toch zo`n duizend mensen stonden. Betoverend!

Inmiddels zijn we zo`n zeven jaar verder en is er dan eindelijk ook een volwaardig livealbum: Cut The World. In 2000 was er met Live At St. Olave`s al een livealbum, alleen werd dit album gedeeld met folkband Current 93. Inmiddels beschikt de band met het in 2010 verschenen Swanlights over vier studioalbums. Genoeg materiaal voor een volledige liveplaat zou je denken.

Cut The World is opgenomen in Denemarken en het orkestwerk is dan ook gedaan door het Danish National Chamber Orchestra. Je kunt het vergelijken met het concert wat Anthony Hegarty in 2009 gaf samen met het Metropole Orkest. Helaas verscheen dit concert nooit op cd of dvd.

Cut The World is een uitgebalanceerde weergave van wat de groep in huis heeft. Van het debuutalbum tot aan Swanlights, alle albums komen aan bod. Hoewel laatstgenoemde en I Am A Bird Now er met alleen de titeltrack wat karig vanaf komen. Het geeft met ‘Cripple And The Starfish’, ‘Rapture’ en ‘Twilight’ daarentegen het debuutalbum wel de ruimte om voller georkestreerd te kunnen schitteren. Het is opvallend dat deze songs, ondanks dat ze al een jaar of twaalf oud zijn, volledig tijdloos blijken.

Ook The Crying Light heeft met het walsende ‘Epilepsy Is Dancing’, ‘Another World’, het opgewekte ‘Kiss My Name’ en de titeltrack een groot aandeel. Samen met nieuwkomer ‘Cut The World’, ‘I Fell In Love With A Dead Boy’ en het stukje spoken word van ‘Future Feminism’, is het album een mooi geheel dat niet eens als een livealbum klinkt. Het zegt heel veel over de kwaliteiten van Hegarty en co. Betoverend!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Antony and The Johnsons Label:Konkurrent
Cover Susanne Sundfør - The Silicone Veil

Susanne Sundfør - The Silicone VeilDe Noorse Susanne Sundfør wist met haar derde album The Brothel uit 2010...

Cover Swans - The Seer

Swans - The Seer Mocht de wereld echt ophouden te bestaan op 21 december dan hebben Swans...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT