RECENSIE: Cassandra Wilson - Another Country

Cover Cassandra Wilson - Another Country
recensie cijfer 2012-09-06 Cassandra Wilson is een Amerikaanse jazz zangeres die inmiddels al zeventien albums heeft uitgebracht. Voor het grote publiek is ze misschien geen grote naam, maar in jazzkringen is ze vermaard vanwege haar warme stem. Album nummer achttien heet Another Country.

'Red Guitar' is een erg relaxed lied met bongo's en jazzy gitaarspel van Fabrizio Sotti, die het album ook produceerde. Daar past de donkere maar zachte stem van Cassandra Wilson uitstekend bij, of liever andersom. Bij andere songs wordt nu en dan een ander accent gelegd, bijvoorbeeld door een harmonica op de voorgrond te laten treden. Wilson brengt op dit album ook een exotische maar kalme interpretatie van 'O Sole Mio'. Daarbij is overigens wel hoorbaar dat Italiaans niet haar native language is. Op dit album zijn overwegend zeer rustige soms zelfs lome liedjes te horen. Wilson wordt uitstekend begeleid door een akoestische gitaar en nog een reeks andere instrumenten. Enkele tracks hebben wat meer vuur zoals de bossa nova 'Almost Twelve', 'Olomuroro' en uiteraard 'Passion'. Ook de titeltrack heeft wat meer energie en tempo. Cassandra Wilson vertelt echt verhalen in haar songs en zingt alsof het geen enkele moeite kost. Ze kan erg veel met haar stem, niet alleen zuiver maar ook erg laag zingen. Haar stem doet soms aan Nina Simone denken, maar dan iets warmer.

Another Country is een jazzy sfeeralbum, het deint kalmpjes van het begin tot het einde en maakt tusssendoor nauwelijks golven. Dit is geen pop, maar ook zeker geen moeilijke muziek. Dit album komt het best tot zijn recht als je er goed voor gaat zitten. Een aanrader voor de liefhebber.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Cassandra Wilson Label:Suburban Records
Cover Sam Sparro - Return To Paradise

Sam Sparro - Return To ParadiseIn 2008 scoorde Sam Sparro een hit met de single ‘Black And Gold’. Een...

Cover Stiet as Quo - Stiet as Quo

Stiet as Quo - Stiet as Quo Twee jaar lang was Wiebe van der Mei bezig met het herschrijven van Status...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT