RECENSIE: Alain Clark - Generation Love Revival

Cover Alain Clark - Generation Love Revival
recensie cijfer 2012-07-09 De bekendheid kreeg Alain Clark met de Nederlandstalige hitjes ‘Heerlijk’ en ‘Ringtone’. Hoewel hij hiermee een flink aantal Nederlanders wist te boeien, kon ondergetekende er niet zoveel mee. Totdat de Haarlemmer het over een andere boeg gooide. Engelstalig, iets wat hem een stuk volwassenere sound en een meer volgroeid imago opleverde. Met zijn in 2007 verschenen Engelstalige debuutplaat Live It Out wist hij beter te overtuigen. Hits als ‘Blow Me Away’, ‘This Ain`t Gonna Work’ en bovenal ‘Father And Friend’, het duet met vader Dane Clark, klonken glad, maar on-Nederlands goed. In 2010 verscheen het minder hitgevoelige Colorblind. Met de groovy soul wist hij echter menig soulliefhebbers te bekoren.

Onlangs verscheen Generation Love Revival waarbij Clark wederom een stapje verder van de commerciële sound afstapt. Op zich een goed teken, ware het niet dat het album bijzonder wisselvallig is. Dat is ook niet gek met maar liefst zestien tracks. Van die tracks weet ongeveer de helft in zijn geheel te overtuigen. De overall sterke punten van het album liggen in het muzikale gedeelte. De songs zijn in tegenstelling tot zijn voorgangers rauw en goed gevuld met orgel, erg sterke baspartijen en variërende ritmes. Dat zorgt voor een fris en funky geluid dat allemaal nog eens wordt overgoten met een Prince- sausje.

De wisselvalligheid zit hem echter in het grote aantal songs dat tegen het saaie aan zit. ‘Anything’ is ondanks zijn groovy ritme op het eentonige af. ’Bringing Me Love’, ‘I Got You On My Mind’ en ‘Release It’ kunnen er ook wat van. Niet onprettig om naar te luisteren, maar de spanning ontbreekt simpelweg. Het is net allemaal iets te relaxed.

Spanning zit er juist wel in de titeltrack. Pete Philly laat zich in zijn bijdrage van zijn beste kant zien en ook de ritmesectie blijft met zijn tegendraadsheid niet achter. Het behoort net als het soulvolle, maar minstens net zo funky ‘Two Hands’ tot de hoogtepunten van het album. Ook een gladdere track als single ‘Let Some Air In’ mag er zijn. De typische funky Prince-track ‘Get Your Savvy On’ behoort tot het betere materiaal van Generation Love Revival.

Helaas weet Alain Clark met zijn nieuwe wapenfeit niet geheel te overtuigen. De aandacht verzwakt vooral door het ruime aantal tracks. Het is echter goed om te zien dat hij volledig zijn eigen weg kiest, of hem dat nu een hit oplevert of niet.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Alain Clark Label:8ball Music
Cover The Smashing Pumpkins - Oceania

The Smashing Pumpkins - OceaniaHet blijft een aparte band, The Smashing Pumpkins . Al jaren weigeren ze om...

Cover Miss Montreal - I Am Hunter

Miss Montreal - I Am Hunter Kom je ooit nog af van de beeldvorming die ontstaat in het begin van je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT