RECENSIE: Tom Dice - Heart for Sale

Cover Tom Dice - Heart for Sale
recensie cijfer 2012-07-07 Talentenjachten overspoelen ons al jaren. En om nu te zeggen dat het zijn vruchten afwerpt? Totaal niet. Het is een kwestie van tijd voordat de Ben en Dean Saunders’en van deze wereld in de vergetelheid raken. Soms, heel soms, blijft er wel eens iemand hangen na zo`n talentenjacht. In België geldt dat voor Tom Dice. De singer/songwriter werd in 2008 tweede in de Vlaamse editie van X Factor. In 2009 werd hij naar het Eurovisie Songfestival gestuurd. Een dodelijke combinatie voor je carrière zou je denken, maar voor het eerst sinds 2004 wist België de finale te halen. Met de popballad ‘Me And My Guitar’ wist hij zelfs zesde te worden in de eindrangschikking. Dat hadden ze zelfs in België niet aan zien komen. Het liedje behaalde, net als debuutalbum Teardrops, de gouden status en scoorde ook flink buiten België.

Heart For Sale is het volgende wapenfeit. Net als bij de single ‘Me And My Guitar’ werkt Dice voor dit album samen met componist Jeroen Swinnen en songwriter Ashley Hicklin, die eerder werkte met Skunk Anansie en Amy Winehouse. Naast Tom`s eigen inbreng levert ook Dazzled Kid als tekstschrijver een bijdrage. Samen leveren ze een plaat af die bol staat van glad geproduceerde, maar intelligente radiovriendelijke popsongs. Opvallend is het perfectionisme waarmee Tom en zijn team hebben gewerkt. Nergens maakt men zich er makkelijk af, elke ruimte in de songs wordt ingevuld waardoor elk liedje een volle gelaagde sound heeft. Is het in ‘Let Me In’ een subtiele orgelpartij, dan is het op ‘As If I`m On Drugs’ weer een mooie laag strijkers die voor diepte zorgt.

Het verraderlijke aan Heart For Sale zit hem in het aantal luisterbeurten dat je nodig hebt om het album op waarde te schatten. Na de eerste twee keer denk je; aardig album, goed geproduceerd. Totdat je op luisterbeurt zes of zeven zit en dan valt alles op zijn plaats. Dan hoor je dat ‘Fire Kisses’ een geweldige popsong is in de sfeer van Snow Patrol en Coldplay. Zo een waar stijlgenoten als Gavin DeGraw en Tom`s idool John Mayer best jaloers op kunnen zijn. En dat geldt ook voor het catchy ‘Out At Sea’ en de prima titeltrack.

Na X Factor en het Eurovisie Songfestival wilde Tom Dice niet meer meedoen aan dit soort wedstrijden. Hij wilde zich toeleggen op zijn eigen muziek, zonder poespas en verplichtingen en daarvan is Heart For Sale een prima resultaat. Voor de liefhebbers van goede gelaagde popsongs is Tom Dice uw man.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Tom Dice Label:Universal
Cover Greenleaf - Nest of Vipers

Greenleaf - Nest of VipersHet Zweedse Greenleaf mag in haar genre met recht een supergroep genoemd...

Cover Robbie Rivera - Dance or Die

Robbie Rivera - Dance or Die Welkom op de reizende kermis van Robbie Rivera . Er staan dertien doldwaze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT