RECENSIE: D'r Sjaak - Schijnheiligen

D'r Sjaak
recensie cijfer 2006-03-20 D'r Sjaak. In Heerlen. In Heerlen kun je ook wonen. Daar is D'r Sjaak het levende bewijs van. Hoewel hij soms eerder dood dan levend lijkt. Maar toch. Hij leeft. D'r Sjaak. In Heerlen. D'r Sjaak. In Heerlen. Hij ontwerpt grafisch. D'r Sjaak. In Heerlen. Hij maakt muziek. D'r Sjaak. In Heerlen. Een grafisch vormgever die muziek maakt, gaat dat wel goed? (toegepaste kunst? psss...). Luister er Zoë Muj maar eens op na.

Dat is D’r Sjaak en zo stelt de onbekende band zich voor. Deze driemansband dook begin dit jaar de studio in. En voilà, Schijnheilige was het resultaat. Op de hoes van deze cd lachen twee malloten uitgedost in pak je toe. Belooft dit veel goeds?

Het album, waar overigens zeven nummers opstaan, is zeer verrassend. Een vreemd mengsel van Neue Welle, hiphop, house en electropop dat bij vlagen zeer vernuftig in elkaar steekt. De teksten zijn geschreven in het plat Zuid-Limburgs. Bepaald geen massamuziek, maar wel erg boeiend.

Om het voor de luisteraar duidelijk te maken wat je überhaupt hoort, staat er naast elke songtekst een korte beschrijving hoe het nummer in elkaar zit. Zo worden we aangenaam verrast door een paradox op de John Landis ‘An American Werewolf in Londen’. Horen we in Lekker veel invloeden van Prince, met een vleugje Sesamstraat over een vette bass en beat. Heeft het nummer Scheinheiligen veel jaren 80 invloeden, maar is het nummer gisteren gemaakt. Het Krupt begon daarentegen groove, kruipend en dreigend. En is daar de zang en tekst op gebouwd om aan te geven hoe "cool" hun dialect kan zijn, maar is het tweede couplet in het Engels. Wordt dit je dit allemaal te veel? Dan kan je ook even achter over leunen op hun instrumentale nummer vol rockbass en bigbeat. Hierna overvallen ze je met Doa krumpt zeeek van!. In deze lange versie hoor je hoe Slash klinkt als hij door d’r Sjaak in zijn reet wordt genaaid. Kortom een drukke, wilde en bekende sample.

De grote vraag is dus ook of we dit allemaal serieus moeten nemen. Nee, is het antwoord, maar Ja is het antwoord op de vraag of het zeer origineel is. De band doet zijn best om een tweede Spinvis te worden, maar slaat de plank toch helemaal mis. De muziek is een mengelmoes van verschillende soorten genres door elkaar heen, waardoor alles net iets te chaotisch klinkt en zijn de teksten net iets te simpel. Het luistert leuk weg de eerste keer, maar daarna begint het vreselijk op je zenuwen te werken.
Recensent:Malu van de Kerkhof Artiest:D'r Sjaak Label:Eigen Beheer
Bobby Kingsize

Bobby Kingsize - No. 1Op hun eerste volwaardige album, simpelweg getiteld Nr. 1, dendert Bobby...

Singstar80

Playstation 2 - Singstar 80's Singstar is genant. Nog veel genanter dan in een volle kroeg met je dronken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT